conversation_by_aui
-
Czy jesteś w stanie powiedzieć, w którym z komponentów aktualnie się znajduję?
-
Czy jesteś w stanie powiedzieć, w którym z komponentów aktualnie się znajduję?
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Na podstawie Twoich postępów, aktualnie znajdujesz się w komponencie 4. Z danych wynika, że ukończyłeś/aś już zadania w komponencie 3 i spędziłeś/aś ponad 26 minut w komponencie 4, co sugeruje, że jest to Twój bieżący rozdział. -
Dlaczego więc opisałeś komponent 3?
-
Dlaczego więc opisałeś komponent 3?
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Opisałem komponent 3, ponieważ Twoje poprzednie pytanie zinterpretowałem w kontekście naszej rozmowy. Skupialiśmy się na zdefiniowaniu, który komponent jest pierwszym rozdziałem merytorycznym i ustaliliśmy, że jest to właśnie komponent 3. Dlatego założyłem, że pytając o „rozdział, w którym aktualnie się znajdujesz”, odnosiłeś/odnosiłaś się do tego tematu, a nie do Twoich postępów w kursie. Dopiero na Twoje bezpośrednie pytanie sprawdziłem dane o postępach. -
Czyli nie wiesz, w którym komponencie się znajduję - zgadujesz na podstawie rozmowy i danych z zrobionych zadań.
-
Czyli nie wiesz, w którym komponencie się znajduję - zgadujesz na podstawie rozmowy i danych z zrobionych zadań.
To trafna obserwacja. Jako asystent AI, nie „wiem”, gdzie jesteś w danym momencie, ale wnioskuję to na podstawie dostarczonych mi danych o Twoich postępach. Analizuję czas spędzony w rozdziałach i Twoje interakcje z zadaniami. Ponieważ ukończyłeś/aś zadania w komponencie 3 i spędziłeś/aś najwięcej czasu (prawie 28 minut) w komponencie 4, jest to najbardziej prawdopodobne miejsce, w którym się teraz uczysz. -
Rozpoczynam naukę komponentu z nagłówkiem "Jak modelować pojęcia nieprecyzyjne?"
-
Rozpoczynam naukę komponentu z nagłówkiem "Jak modelować pojęcia nieprecyzyjne?"
Rozumiem. Zgodnie z treścią kursu, rozpoczynasz teraz komponent 4. Skupia się on na tym, jak za pomocą modelu matematycznego opisywać pojęcia nieprecyzyjne. Kluczowym elementem, który poznasz, jest funkcja przynależności. [eduexe-source]4:1[/eduexe-source] -
Rozpisz mi dokładnie slajdy w tym komponencie
-
Rozpisz mi dokładnie slajdy w tym komponencie
Oczywiście. Oto lista slajdów w komponencie 4, który właśnie rozpoczynasz:- Slajdy 1-2: Wprowadzenie do modelowania pojęć nieprecyzyjnych i przedstawienie klasycznej interpretacji pojęcia „wysoki” wraz z wykresem. [eduexe-source]4:1[/eduexe-source]
- Slajdy 3-5: Wprowadzenie pojęcia funkcji przynależności, jej wykres dla pojęcia „wysoki” oraz wyjaśnienie jej działania na przykładach. [eduexe-source]4:3[/eduexe-source]
- Slajd 6: Ćwiczenie „Sprawdź, czy rozumiesz”, które testuje wiedzę o funkcjach przynależności. [eduexe-source]4:6[/eduexe-source]
- Slajdy 7-8: „Zagadka” dotycząca pojęcia „niski” i komentarz do niej. [eduexe-source]4:7[/eduexe-source]
- Slajdy 9-12: Przykład opisania pojęcia „chłodno” za pomocą funkcji przynależności, jej wykres oraz zadanie polegające na odczytaniu wartości z tego wykresu. [eduexe-source]4:9[/eduexe-source]
-
Na podstawie moich błędnych, częściowo poprawnych lub pominiętych odpowiedzi wskaż, co powinienem/powinnam powtórzyć. Wyjaśnij to krok po kroku, ale nie podawaj gotowych odpowiedzi do zadań.
-
Na podstawie moich błędnych, częściowo poprawnych lub pominiętych odpowiedzi wskaż, co powinienem/powinnam powtórzyć. Wyjaśnij to krok po kroku, ale nie podawaj gotowych odpowiedzi do zadań.
Analizując Twoje postępy, widzę kilka obszarów, które warto powtórzyć, aby lepiej utrwalić wiedzę. Oto one:-
Właściwości funkcji przynależności: W komponencie 4, w zadaniu "Sprawdź, czy rozumiesz", Twoja odpowiedź była błędna. Wskazuje to na potrzebę powtórzenia kluczowej zasady dotyczącej funkcji przynależności: jej wartości muszą zawsze mieścić się w przedziale od 0 do 1. [eduexe-source]4:3[/eduexe-source]
-
Praktyczne użycie funkcji przynależności: Pominąłeś/aś wszystkie zadania na końcu komponentu 4, które polegały na odczytaniu stopnia przynależności z wykresu. Wróć do nich, aby poćwiczyć tę praktyczną umiejętność. [eduexe-source]4:11[/eduexe-source]
-
Rozróżnianie pojęć precyzyjnych i rozmytych: W komponencie 3, zadania dotyczące wskazania wypowiedzi wymagających rozmytości zajęły Ci wiele prób. Warto odświeżyć sobie, czym różnią się oba typy pojęć. [eduexe-source]3:1[/eduexe-source]
-
-
Dlaczego f(x)=0.5sin(x) nie jest funkcją przynależności w dziedzinie liczb rzeczywistych? Przecież zawsze będzie zawierać się w przedziale pomiędzy 0 a 1. Chyba, że te funkcje zawsze muszą zacząć się na 0 i skończyć na 1?
-
Dlaczego f(x)=0.5sin(x) nie jest funkcją przynależności w dziedzinie liczb rzeczywistych? Przecież zawsze będzie zawierać się w przedziale pomiędzy 0 a 1. Chyba, że te funkcje zawsze muszą zacząć się na 0 i skończyć na 1?
Twoje założenie, że funkcja f(x)=0.5sin(x) zawsze przyjmuje wartości z przedziału [0, 1], jest niestety błędne. Funkcja sinus (sin(x)) przyjmuje wartości od -1 do 1, co oznacza, że 0.5sin(x) może mieć wartości ujemne (np. -0.5).Podstawową zasadą jest, że funkcja przynależności musi zwracać wartości wyłącznie z przedziału od 0 do 1. Nie ma natomiast wymogu, aby każda taka funkcja musiała zaczynać się na 0 i kończyć na 1. [eduexe-source]5:1[/eduexe-source]
-
Zagadka z 4 komponentu to jaki slajd?
-
Zagadka z 4 komponentu to jaki slajd?
Zagadka w czwartym komponencie znajduje się na siódmym slajdzie. Dotyczy ona pojęcia „niski” i pyta, w jakim stopniu niska może być osoba o wzroście 175 cm.
[eduexe-source]4:7[/eduexe-source] -
A zadanie pod Przykładem (który znajduje się pod zagadką?)?
-
A zadanie pod Przykładem (który znajduje się pod zagadką?)?
Zadanie, o które pytasz, znajduje się na końcu czwartego komponentu. Polega ono na odczytaniu z wykresu funkcji przynależności dla pojęcia „chłodno”, w jakim stopniu jest chłodno dla podanych temperatur.Opis zadania znajdziesz na slajdzie 11, a pola do wpisania odpowiedzi na slajdzie 12.
[eduexe-source]4:11[/eduexe-source][eduexe-source]4:12[/eduexe-source] -
Zrobiłem zadanko z komponentu o nazwie Podstawy zbiorów rozmytych. Na którym slajdzie to jest?
-
Zrobiłem zadanko z komponentu o nazwie Podstawy zbiorów rozmytych. Na którym slajdzie to jest?
W komponencie dotyczącym podstaw zbiorów rozmytych (jest to komponent 5) znajdują się dwa zadania:- Pierwsze zadanie "Sprawdź, czy rozumiesz" jest na slajdzie 5. Polega na wskazaniu, które z podanych zbiorów są poprawnie zdefiniowanymi zbiorami rozmytymi. [eduexe-source]5:5[/eduexe-source]
- Drugie zadanie "Sprawdź, czy rozumiesz" znajduje się na slajdzie 12. Dotyczy ono określenia typu (kształtu) zbioru rozmytego na podstawie przykładu. [eduexe-source]5:12[/eduexe-source]