conversation_by_hzg
-
Dlaczego funkcja f(x)=3x nie może być funkcją przynależności dla rzeczywistych x
-
Dlaczego funkcja f(x)=3x nie może być funkcją przynależności dla rzeczywistych x
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Funkcja f(x)=3x nie może być funkcją przynależności, ponieważ z definicji funkcja przynależności musi przyjmować wartości z przedziału [0, 1]. Wartości te oznaczają stopień przynależności do zbioru (0 oznacza brak przynależności, a 1 pełną przynależność). Funkcja f(x)=3x dla argumentów rzeczywistych przyjmuje wartości spoza tego przedziału, np. dla x=2, f(x)=6. [eduexe-source]5:1[/eduexe-source] -
Dlaczego suma zbioru rozmytego i jego dopełnienia nie daje całego uniwersum?
-
Dlaczego suma zbioru rozmytego i jego dopełnienia nie daje całego uniwersum?
Suma zbioru rozmytego i jego dopełnienia nie tworzy całego uniwersum, ponieważ jest to jedna z kluczowych własności odróżniających zbiory rozmyte od klasycznych.Dla elementu, który należy do zbioru
Ai jego dopełnieniaA'w stopniu mniejszym niż 1 (np.A(x) = 0.5iA'(x) = 0.5), wartość funkcji przynależności dla sumy tych zbiorów wyniesiemax(0.5, 0.5) = 0.5. Aby suma tworzyła całe uniwersum, wartość ta musiałaby wynosić 1 dla każdego elementu.[eduexe-source]7:5[/eduexe-source] [eduexe-source]7:1[/eduexe-source]
-
A nie może być równa 0.5? Musi być równa 1?
-
A nie może być równa 0.5? Musi być równa 1?
Tak, musi być równa 1. Aby suma zbioru rozmytego i jego dopełnienia tworzyła "całe uniwersum", funkcja przynależności tej sumy musiałaby mieć wartość 1 dla każdego elementu. Wartość mniejsza niż 1 (np. 0.5) oznacza, że dany element nie należy w pełni do tego zbioru-sumy, a zatem zbiór ten nie jest całym uniwersum. Widać to na wykresie z kursu, gdzie funkcja przynależności sumy nie jest stale równa 1. [eduexe-source]7:5[/eduexe-source] [eduexe-source]7:6[/eduexe-source] -
Czyli wszystkie elementy należą do uniwersum w stopniu 1?
-
Czyli wszystkie elementy należą do uniwersum w stopniu 1?
Tak, w pewnym sensie. Uniwersum (M) to podstawowy, klasyczny zbiór wszystkich elementów, które rozważamy (np. wszystkie możliwe wzrosty). Elementy po prostu "są" w tym uniwersum. Stopień przynależności (wartość od 0 do 1) odnosi się do tego, jak bardzo dany element z uniwersum należy do zbioru rozmytego (np. zbioru "wysoki") zdefiniowanego na tym uniwersum. Zbiór, w którym wszystkie elementy miałyby stopień przynależności 1, byłby rozmytą reprezentacją całego uniwersum. [eduexe-source]5:1[/eduexe-source] -
Co to znaczy że elementy "są" w tym uniwersum?
-
Co to znaczy że elementy "są" w tym uniwersum?
Oznacza to, że uniwersum (M) jest klasycznym zbiorem wszystkich elementów, które bierzemy pod uwagę. Elementy po prostu do niego należą w sensie zero-jedynkowym – albo są w tym zbiorze, albo nie. Na przykład, jeśli uniwersum to zbiór osób, to "Adrian" jest jego elementem. Rozmytość (stopień przynależności od 0 do 1) pojawia się dopiero, gdy pytamy, czy ten element "Adrian" należy do rozmytego podzbioru, np. zbioru "osób wysokich". [eduexe-source]5:1[/eduexe-source] -
Rozumiem
-
Rozumiem
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Świetnie! Cieszę się, że wszystko jest jasne. Jeśli pojawią się kolejne pytania lub będziesz potrzebować dalszych wyjaśnień, jestem do dyspozycji. -
Co sądzisz o mojej wiedzy o zbiorach rozmytych?
-
Co sądzisz o mojej wiedzy o zbiorach rozmytych?
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Analizując Twoje postępy i naszą rozmowę, widzę duże zaangażowanie. Zadajesz wnikliwe pytania, co świadczy o chęci głębszego zrozumienia tematu. Spełniasz dotychczasowe kryteria zaliczenia kursu, a Twoje wyniki pokazują, że dobrze radzisz sobie z operacjami na zbiorach rozmytych. Zauważyłem drobne trudności w zadaniach dotyczących faktów historycznych oraz klasyfikacji kształtów zbiorów. Poza tymi obszarami Twoja wiedza jest na dobrym poziomie. -
A co powinnam jeszcze powtórzyć?
-
A co powinnam jeszcze powtórzyć?
Na podstawie Twoich odpowiedzi, sugeruję powtórzyć dwa główne tematy:-
Fakty historyczne z rozdziału 3: Warto jeszcze raz przejrzeć informacje o polskich uczonych (Jan Łukasiewicz) i dokładny tytuł artykułu, który wprowadził teorię zbiorów rozmytych.
-
Klasyfikacja kształtów zbiorów rozmytych z rozdziału 5: W jednym z zadań wystąpił błąd przy określaniu typu zbioru (np. typu 's', 'z').
Poza tymi zagadnieniami Twoja wiedza, zwłaszcza w zakresie operacji na zbiorach, jest na dobrym poziomie.
-
-
A jak wypadam na tle innych kursantów?
-
A jak wypadam na tle innych kursantów?
Niestety, nie mam dostępu do danych o postępach innych kursantów, więc nie mogę dokonać takiego porównania. Moja wiedza ogranicza się wyłącznie do Twoich indywidualnych wyników i treści kursu. -
szkoda :-)
-
szkoda :-)
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Rozumiem. Jestem tu, by wspierać Twoją naukę. Jeśli masz jakiekolwiek inne pytania dotyczące kursu, chętnie na nie odpowiem