conversation_by_shr
-
ale nie wiem od czego zacząć?
-
ale nie wiem od czego zacząć?
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Zgodnie z instrukcją, po zapoznaniu się z informacjami wstępnymi, należy przejść do kolejnego podrozdziału, aby rozpocząć naukę. Proponuję zacząć od rozdziału "Wprowadzenie". Znajdziesz tam wyjaśnienie podstawowych pojęć, co pomoże Ci w rozwiązywaniu ćwiczeń. Najpierw przeczytaj materiał, a potem spróbuj ponownie wykonać zadania. [eduexe-source]componentId:2,slideId:2[/eduexe-source] [eduexe-source]componentId:3,slideId:1[/eduexe-source] -
ok, to sróbuję z pierwszym quizem raz jeszcze
-
ok, to sróbuję z pierwszym quizem raz jeszcze
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Świetnie! To dobry plan. Zakładam, że masz na myśli quiz "Sprawdź, czy rozumiesz" w rozdziale "Wprowadzenie". Zgodnie z Twoimi postępami, próbowałeś/aś go już dwa razy, uzyskując częściowo poprawny wynik. Wróć do tekstu na poprzedniej stronie, który wyjaśnia, czym są nieprecyzyjne sformułowania. To powinno pomóc w zaznaczeniu wszystkich poprawnych odpowiedzi. Powodzenia -
i co powiesz?
-
i co powiesz?
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Powiem, że najważniejsza jest wytrwałość. Nawet najwięksi uczeni, tacy jak wspomniany w kursie Jan Łukasiewicz, potrzebowali czasu i wielu prób, by tworzyć nowe idee. Każde kolejne podejście do zadania to cenna nauka i krok w dobrą stronę. Nie poddawaj się! [eduexe-source]componentId:3,slideId:3[/eduexe-source] -
ale przecież udało mi sięrozwiązać ten quiz! czemu tego nie widzisz?
-
ale przecież udało mi sięrozwiązać ten quiz! czemu tego nie widzisz?
Masz absolutną rację, przepraszam za niedopatrzenie. Sprawdziłem Twoje postępy ponownie.Faktycznie, quiz „Sprawdź, czy rozumiesz” w rozdziale „Wprowadzenie” został przez Ciebie rozwiązany poprawnie za piątym podejściem. Gratulacje! Twoja wytrwałość przyniosła efekt.
-
ile łączenie czasu zabrało mi rozwiązanie tego quizu?
-
-
Na podstawie dostępnych danych, łączne rozwiązanie quizu „Sprawdź, czy rozumiesz” zajęło Ci niecałe 2 minuty (dokładnie 114 787 milisekund). -
powiedz mi czego jeszcze nie umiem?
-
powiedz mi czego jeszcze nie umiem?
Analizując Twoje dotychczasowe odpowiedzi, można wskazać kilka obszarów do poprawy.Masz trudności z odpowiedziami na pytania dotyczące podstawowych pojęć i faktów historycznych z rozdziału "Wprowadzenie" (np. o twórcy logiki rozmytej). Niepoprawnie odpowiedziałeś/aś również na pytania sprawdzające rozumienie definicji i rodzajów zbiorów rozmytych.
Dodatkowo, jest jeszcze wiele ćwiczeń, których nie próbowałeś/aś rozwiązać, np. dotyczących funkcji przynależności i operacji na zbiorach rozmytych.
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.”
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.”
Oczywiście. W aktualnej części kursu ("Wprowadzenie" i podstawy matematyczne) najważniejsze pojęcia to:-
Logika rozmyta: To sposób opisu pojęć, które nie są w 100% prawdziwe ani fałszywe (np. "wysoki", "późnym wieczorem"). W odróżnieniu od logiki klasycznej (prawda/fałsz), pozwala na wartości pośrednie. [eduexe-source]componentId:3,slideId:1[/eduexe-source]
-
Zbiór rozmyty: To matematyczne narzędzie do opisania pojęć z logiki rozmytej. Elementy mogą należeć do takiego zbioru w pewnym stopniu (od 0 do 1), a nie tylko na zasadzie "tak" lub "nie". [eduexe-source]componentId:5,slideId:1[/eduexe-source]
-
Funkcja przynależności: To "miarka", która określa, w jakim stopniu dany element należy do zbioru rozmytego. Np. dla zbioru "wysoki", osoba o wzroście 175 cm może do niego należeć w stopniu 0.75, a osoba o wzroście 165 cm w stopniu 0.25. [eduexe-source]componentId:4,slideId:5[/eduexe-source]
-
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
Oczywiście. W części kursu, którą przerabiasz, najważniejsze jest zrozumienie, że logika rozmyta pozwala opisywać nieprecyzyjne pojęcia (np. "wysoki", "późnym wieczorem"), które nie mieszczą się w klasycznej logice prawda/fałsz. [eduexe-source]componentId:3,slideId:1[/eduexe-source]Najważniejsze rzeczy do zapamiętania to:
- Zbiór rozmyty: To narzędzie do opisu pojęć, w którym elementy mogą należeć do zbioru w pewnym stopniu (od 0 do 1). [eduexe-source]componentId:5,slideId:1[/eduexe-source]
- Funkcja przynależności: Określa, jak bardzo (w jakim stopniu) dany element należy do zbioru rozmytego. [eduexe-source]componentId:4,slideId:5[/eduexe-source]
- Kluczowa różnica: W logice rozmytej coś może należeć jednocześnie do zbioru i jego dopełnienia (np. być trochę wysokim i trochę niskim). [eduexe-source]componentId:7,slideId:1[/eduexe-source]
-
Na podstawie moich postępów w kursie wskaż jedną najważniejszą rzecz, którą powinienem/powinnam teraz zrobić. Uzasadnij krótko i zaproponuj pierwszy konkretny krok.
-
Na podstawie moich postępów w kursie wskaż jedną najważniejszą rzecz, którą powinienem/powinnam teraz zrobić. Uzasadnij krótko i zaproponuj pierwszy konkretny krok.
Najważniejszą rzeczą jest praktyczne sprawdzenie wiedzy z ostatnio przerabianego materiału.Twoje postępy wskazują, że spędziłeś/aś sporo czasu (ponad 25 minut) w rozdziale „Operacje na zbiorach rozmytych”, ale nie podjąłeś/podjęłaś jeszcze próby rozwiązania żadnego z tamtejszych ćwiczeń.
Jako pierwszy krok proponuję wrócić do tego rozdziału i rozwiązać zadanie „Sprawdź, czy umiesz” na slajdzie nr 5. To pozwoli Ci zweryfikować i utrwalić wiedzę o działaniach na zbiorach rozmytych.
-
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2–3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.