conversation_by_cl4
-
Co to UG?
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie, ponieważ nie ma w kontekście informacji o UG. Możesz podać więcej informacji lub sprecyzować, o co chodzi?
-
test test
-
test test
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie w kontekście dostępnym. Czy możesz powtórzyć pytanie lub dodać więcej informacji, aby mogłem lepiej zrozumieć, czego szukasz?
-
Hej, kim jestes?
-
Hej, kim jestes?
Hej! Jestem asystentem edukacyjnym w kursie e-learningowym na temat uczenia głębokiego i sztucznej inteligencji.
-
fsdafasdfsda
-
fsdafasdfsda
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie w kontekście dostępnym. Czy mogę pomóc w czymś innym?
-
test
-
test
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie, ponieważ jest zbyt ogólne. Proszę o bardziej szczegółowe pytanie, aby mogłem odpowiedzieć w sposób precyzyjny.
-
Co to uczenie maszynowe?
-
Co to uczenie maszynowe?
Uczenie maszynowe (Machine Learning) to dziedzina badań w sztucznej inteligencji zajmująca się rozwojem i badaniem algorytmów statystycznych, które potrafią uczyć się na danych i generalizować na dane niewidziane, a tym samym wykonywać zadania bez wyraźnych instrukcji.
-
Co to precyzja?
-
Co to precyzja?
Precyzja to kolejna metryka, którą można wykorzystać do opisu jakości modelu Uczenia Maszynowego. Definiujemy ją jako stosunek poprawnie sklasyfikowanych diagnoz pozytywnych do liczby wszystkich przypadków testowych sklasyfikowanych przez model jako pozytywne.
-
Co to F1?
-
Co to F1?
F1 to miara, która łączy w sobie precyzję i kompletność. Jest to średnia harmoniczna precyzji i kompletności, obliczana według następującego wzoru:
F1 = 2 * recall * precision / (precision + recall)
lub
F1 = 2 * TP / (2 * TP + FP + FN)
gdzie:
- recall to kompletność (liczba prawidłowo sklasyfikowanych przypadków pozytywnych w stosunku do liczby wszystkich przypadków pozytywnych)
- precision to precyzja (liczba prawidłowo sklasyfikowanych przypadków pozytywnych w stosunku do liczby wszystkich przypadków sklasyfikowanych przez model jako pozytywne)
- TP to liczba prawidłowo sklasyfikowanych przypadków pozytywnych
- FP to liczba przypadków sklasyfikowanych przez model jako pozytywne, ale które są w rzeczywistości negatywne
- FN to liczba przypadków sklasyfikowanych przez model jako negatywne, ale które są w rzeczywistości pozytywne
F1 jest ważną miarą jakości modelu Uczenia Maszynowego, ponieważ łączy w sobie oba kluczowe aspekty: precyzję i kompletność.
-
Kim był mikołaj kopernik?
-
Kim był mikołaj kopernik?
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie, ponieważ nie ma ono żadnego związku z tematyką kursu, która obejmuje sztuczną inteligencję, uczenie maszynowe i inne powiązane tematy.
-
Co to UG?
-
Co to precyzja?
-
Co to precyzja?
Precyzja to miara, która określa stosunek poprawnie sklasyfikowanych diagnoz pozytywnych do liczby wszystkich przypadków testowych sklasyfikowanych przez model jako pozytywne. Można ją obliczyć jako stosunek liczby prawidłowo wykrytych przypadków do liczby wszystkich przypadków sklasyfikowanych jako pozytywne.
Przykładem może być sytuacja, w której mamy 31 przypadków testowych, z których 27 zostało sklasyfikowanych jako pozytywne. Jeśli 27 z tych przypadków jest prawidłowo wykrytych, to precyzja wynosi 87%.
Precyzja jest ważnym wskaźnikiem jakości modelu Uczenia Maszynowego, ponieważ określa, jak dobrze model jest w stanie wykryć przypadki, które są rzeczywiście pozytywne.