conversation_by_mop
-
Czy możesz podać jakiś znany przykład zastosowania uczenia przez wzmacnianie w grach wideo?
-
Czy możesz podać jakiś znany przykład zastosowania uczenia przez wzmacnianie w grach wideo?
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Brak informacji w dostarczonym źródle. -
Gdzie używazane jest uczenie maszynowe nienadzorowane?
-
Gdzie używazane jest uczenie maszynowe nienadzorowane?
Uczenie maszynowe nienadzorowane jest używane do odkrywania wzorców i zależności w danych, gdy model nie ma dostępu do "prawidłowych odpowiedzi". Podstawowymi problemami tego typu uczenia są klasteryzacja (grupowanie danych, np. zdjęć zwierząt według gatunków) i redukcja wymiarowości. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source] -
Gdzie znajdę plik model_B1-3.tm?
-
Gdzie znajdę plik model_B1-3.tm?
Plikmodel_B1-3.tmznajdziesz w folderze "Modele", który jest częścią spakowanych materiałów kursu (Materialy.zip). Możesz pobrać te materiały z zakładki "Start" w menu kursu. [eduexe-source]11:6[/eduexe-source][eduexe-source]14:1[/eduexe-source][eduexe-source]1:2[/eduexe-source] -
Na czym polega problem dane spoza klas?
-
Na czym polega problem dane spoza klas?
Problem "dane spoza klas" (out-of-class data) polega na tym, że model uczenia maszynowego próbuje sklasyfikować dane, które nie należą do żadnej z klas, na których był trenowany. Model, nie mając przykładów takich danych, błędnie przypisze je do jednej z poznanych klas, nawet jeśli są całkowicie odmienne. [eduexe-source]11:5[/eduexe-source] -
Jak to naprawić?
-
Jak to naprawić?
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Aby naprawić problem "danych spoza klas", należy dodać nową klasę dla tych danych, a następnie załadować do niej odpowiednie przykłady i ponownie wytrenować model. [eduexe-source]14:4[/eduexe-source][eduexe-source]12:1[/eduexe-source] -
Co miałam źle w teście początkowym?
-
Co miałam źle w teście B
-
Co miałam źle w teście B
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
W teście B (componentId: 13) miałaś źle pytanie: "Jak można naprawić problem z błędnie klasyfikowanym przypadkiem granicznym pomiędzy dwiema klasami?".Wybrałaś opcję "wyrównać liczbę przykładów w obydwu klasach", co jest metodą na problem nierównej liczebności klas, a nie przypadków granicznych. Poprawne odpowiedzi to: "dodać klasę pośrednią i załadować do niej odpowiednią liczbę przykładów" oraz "załadować więcej przypadków granicznych do ich odpowiednich klas". [eduexe-source]12:3[/eduexe-source][eduexe-source]14:6[/eduexe-source]
-
a co miałam w teście tym pierwszym źle że dostałam tylko 2/10 punktów??
-
a co miałam w teście tym pierwszym źle że dostałam tylko 2/10 punktów??
W teście początkowym (componentId: 5) otrzymałaś 2/10 punktów, ponieważ:- W pytaniu "Jakie są powody, dla których nie należy używać tych samych danych zarówno dla zbioru uczącego, jak i testowego?" [eduexe-source]5:0[/eduexe-source] wybrałaś tylko jedną z dwóch poprawnych odpowiedzi.
- W pytaniu "Która z poniższych algorytmów jest przykładem uczenia przez wzmacnianie:" [eduexe-source]5:0[/eduexe-source] wybrałaś tylko jedną z dwóch poprawnych odpowiedzi.
- W pytaniu "System rozpoznawania towarów na kasie samoobsługowej nie identyfikuje prawidłowo jabłek. Co trzeba zrobić, aby system działał poprawnie?" [eduexe-source]5:0[/eduexe-source] wybrałaś niepoprawną opcję.
- W pytaniu "Która z poniższych metod jest przykładem algorytmu uczenia nienadzorowanego?" [eduexe-source]5:0[/eduexe-source] wybrałaś tylko jedną z dwóch poprawnych odpowiedzi.
-
no to ile dostanę za to punktów na moodlu z AI?
-
no to ile dostanę za to punktów na moodlu z AI?
Obecnie masz 11 punktów z tego kursu na Moodle. Na Twój wynik składają się: 2 punkty z testu początkowego [eduexe-source]5:1[/eduexe-source], 5 punktów z testu cząstkowego "Wprowadzenie do UM" (componentId: 9) [eduexe-source]9:1[/eduexe-source] oraz 4 punkty z testu cząstkowego "Dane w procesie uczenia" (componentId: 13) [eduexe-source]13:1[/eduexe-source]. Maksymalnie z całego kursu możesz zdobyć 30 punktów [eduexe-source]1:1[/eduexe-source]. -
a jak ma się jedną odpowiedź z dwóch dobrze to ile punktów się przyznaje
-
a jak ma się jedną odpowiedź z dwóch dobrze to ile punktów się przyznaje
Brak informacji w dostarczonym źródle. Na podstawie Twoich postępów w testach, gdzie wybrałaś tylko jedną z dwóch poprawnych odpowiedzi, pytania te zostały ocenione jako niepoprawne, co sugeruje, że nie przyznano za nie punktów. -
a jak się źle odpowie to punkty są odejmowane?