conversation_by_aui
-
Co ułatwiłoby Ci nawigację oraz odwoływanie się do konkretnych typów ćwiczeń/slajdów?
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Nawigację i odwoływanie się do konkretnych treści ułatwiłoby mi posiadanie bardziej szczegółowych metadanych dla każdego elementu kursu. Bardzo pomocne byłyby:- Etykiety określające typ treści, np. 'definicja', 'przykład', 'ćwiczenie'.
- Słowa kluczowe przypisane do każdego slajdu, co usprawniłoby wyszukiwanie tematyczne.
- Jednoznaczne identyfikatory dla każdego typu ćwiczenia (np. 'quiz', 'uzupełnianie luki').
Dzięki takim danym mógłbym precyzyjniej lokalizować i kategoryzować informacje.
-
Gdzie znajduje się opis historii Zbiorów Rozproszonych?
-
Gdzie znajduje się opis historii Zbiorów Rozproszonych?
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
W dostarczonym materiale nie ma informacji na temat "Zbiorów Rozproszonych". Kurs dotyczy "Zbiorów Rozmytych".Opis historii Zbiorów Rozmytych znajduje się w części zatytułowanej "Trochę historii...". Dowiesz się z niej, że za twórcę tej teorii uważa się Lotfi A. Zadeha, który w 1965 roku opublikował artykuł "Fuzzy Sets". Wspomniany jest również polski prekursor, Jan Łukasiewicz. [eduexe-source]3:3[/eduexe-source]
-
Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd.
-
Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd.
Nie ma za co! Cieszę się, że mogłem pomóc. -
A gdzie znajduje się "Sprawdź się!" z zastosowań logiki rozmytej
-
A gdzie znajduje się "Sprawdź się!" z zastosowań logiki rozmytej
Ćwiczenie dotyczące zastosowań logiki rozmytej, w którym należy zaznaczyć poprawne odpowiedzi, znajduje się w trzecim komponencie kursu. Jest to zadanie, w którym należy wskazać takie zastosowania jak przetwarzanie języka naturalnego, bazy danych, systemy sterowania, elektronika i przemysł. Ćwiczenie to następuje bezpośrednio po slajdzie opisującym zastosowania.[eduexe-source]3:6[/eduexe-source]
-
Jak mam rozpoznać, gdzie kończy się, a gdzie zaczyna kolejny slajd?
-
Jak mam rozpoznać, gdzie kończy się, a gdzie zaczyna kolejny slajd?
Granicę między slajdami wyznacza zmiana treści na ekranie. Przechodzisz do nowego slajdu, używając przycisków nawigacyjnych. Jak wspomniano na początku kursu, znajdują się one zazwyczaj na dole strony i mają postać strzałek. Każde kliknięcie takiego przycisku i załadowanie nowej porcji materiału oznacza, że jesteś na nowym slajdzie. [eduexe-source]2:1[/eduexe-source] -
Czy to znaczy, że całe wprowadzenie, historia i zastosowania są na jednym slajdzie?
-
Czy to znaczy, że całe wprowadzenie, historia i zastosowania są na jednym slajdzie?
Nie, to są osobne sekcje. Znajdują się one na różnych slajdach, ale w tym samym komponencie (można go traktować jak rozdział).- Wprowadzenie znajduje się na pierwszym slajdzie. [eduexe-source]3:1[/eduexe-source]
- Historia logiki rozmytej jest opisana na trzecim slajdzie. [eduexe-source]3:3[/eduexe-source]
- Zastosowania przedstawiono na czwartym slajdzie. [eduexe-source]3:4[/eduexe-source]
-
Okej - strzałki nie służą do poruszania się między slajdami, tylko komponentami.
-
Okej - strzałki nie służą do poruszania się między slajdami, tylko komponentami.
Dziękuję za zwrócenie uwagi, jednak zgodnie z treścią kursu jest inaczej. W drugim komponencie wyjaśniono, że przyciski nawigacyjne w postaci strzałek, dostępne na dole strony, służą do "nawigacji wewnątrz rozdziału". Oznacza to, że używa się ich do przechodzenia między slajdami w ramach jednego komponentu (rozdziału), a nie do przełączania się między samymi komponentami. [eduexe-source]2:1[/eduexe-source] -
Niestety gdy ja klikam strzałkę, to przenosi mnie do kolejnego komponentu, a nie na kolejny slajd. Uważam również, że poprzez rozdział twórcy mieli na myśli całą "Część I", a nie komponent
-
Niestety gdy ja klikam strzałkę, to przenosi mnie do kolejnego komponentu, a nie na kolejny slajd. Uważam również, że poprzez rozdział twórcy mieli na myśli całą "Część I", a nie komponent
Rozumiem Twoje odczucia co do działania nawigacji. Warto jednak zwrócić uwagę na opis zawarty w samym kursie. Wyjaśniono w nim, że przyciski w formie strzałek służą do „nawigacji wewnątrz rozdziału”. Ten sam fragment informuje również, że „Kurs składa się z 7 rozdziałów”, co sugeruje, że są to mniejsze części, a nie jedna duża całość. Twoje wrażenie może wynikać z faktu, że po ostatnim slajdzie w jednym rozdziale, strzałka przenosi do pierwszego slajdu kolejnego. [eduexe-source]2:1[/eduexe-source] -
Jak brzmi nagłówek 1 i 2 slajdu?
-
Jak brzmi nagłówek 1 i 2 slajdu?
Pierwszy slajd zawiera tytuł: "Kurs: Wprowadzenie do teorii zbiorów rozmytych Szkolenie: Zastosowania zbiorów rozmytych". [eduexe-source]1:1[/eduexe-source] Drugi slajd rozpoczyna się od informacji o autorach: "Autorzy: dr inż. Marcin Szczepański dr inż. Anna Stachowiak". [eduexe-source]1:2[/eduexe-source] -
Okej, od którego komponentu zaczyna się nauka?
-
Okej, od którego komponentu zaczyna się nauka?
Nauka rozpoczyna się od trzeciego komponentu.Pierwszy komponent zawiera tytuł kursu i informacje o autorach, a drugi to instrukcje dotyczące nawigacji. Na końcu drugiego komponentu znajduje się informacja, aby przejść do kolejnej części i rozpocząć naukę. Trzeci komponent zaczyna się już od merytorycznego wprowadzenia do tematu logiki i zbiorów rozmytych. [eduexe-source]2:2[/eduexe-source] [eduexe-source]3:1[/eduexe-source]
-
Super, licząc od 3 komponentu - jakie nazwy mają nagłówki 1 i 2 slajdu