conversation_by_dn2
-
Topic created
-
Gdzie stosowane jest uczenie maszynowe?
-
Gdzie stosowane jest uczenie maszynowe?
Uczenie maszynowe jest szeroko stosowane w wielu dziedzinach, takich jak:
- Rozpoznawanie obrazów i dźwięków
- Analiza danych
- Budowanie złożonych modeli językowych (np. takich jak ChatGPT)
- Diagnostyka medyczna
- Autonomiczne sterowanie
Dodatkowo, w niniejszym kursie skupimy się wyłącznie na uczeniu nadzorowanym, które jest jedną z trzech głównych podkategorii uczenia maszynowego.
-
Czym jest NASA Remote Agent?
-
Czym jest NASA Remote Agent?
Nie ma informacji w dostępnym kontekście o NASA Remote Agent.
-
Co to jest szalka Petriego?
-
Co to jest szalka Petriego?
Nie ma informacji w dostępnym kontekście o szalce Petriego.
-
Jakie są problemy uczenia maszynowego nadzorowanego?
-
Jakie są problemy uczenia maszynowego nadzorowanego?
W oparciu o dostępny kontekst, można stwierdzić, że w ramach uczenia maszynowego nadzorowanego wyróżnia się dwa podstawowe problemy:
- Predykcja - polega na przewidywaniu przez model konkretnej wartości liczbowej zmiennej zależnej na podstawie wartości zmiennych niezależnych.
- Klasyfikacja - polega na przypisywaniu przez model danego obiektu do jednej z określonych klas.
W dalszej części tego kursu skupimy się wyłącznie na zadaniu klasyfikacji.
-
Jak rozwiązać problem danych spoza klas w uczeniu maszynowym?
-
Nie mam informacji w dostępnym kontekście, które pozwoliłyby mi odpowiedzieć na to pytanie.
-
Jakie możemy mieć problemy odnośnie danych w uczeniu maszynowym?
-
Jakie możemy mieć problemy odnośnie danych w uczeniu maszynowym?
W oparciu o dostępny kontekst, możemy stwierdzić, że w ramach uczenia maszynowego mogą występować problemy związane z danymi, takie jak:
- Brak odpowiednich danych
- Brak dostępu do danych
- Obciążenie danych
- Problemy z prywatnością
- Źle dobrane zadania i algorytmy
- Niewłaściwe narzędzia i ludzie
- Brak zasobów
- Problemy z ewaluacją
- "Teoria czarnej skrzynki" - sytuacja, w której algorytm lub proces wytwarzania wyniku jest całkowicie nieprzejrzysty.
Dodatkowo, w kontekście opisanym w dostępnym tekście, wskazano na przykłady problemów związanych z danymi w uczeniu maszynowym, takie jak:
- Nieprawidłowe działanie modelu w opiece zdrowotnej z systemem IBM Watson
- Generowanie wrogich i obraźliwych odpowiedzi przez chatbot Bing Chat firmy Microsoft
- Zwiększenie obciążenia recenzentów związane z rozwojem literatury biomedycznej.
Jeśli chodzi o rozwiązanie problemów związanych z danymi w uczeniu maszynowym, w dostępnym kontekście nie ma informacji, które pozwoliłyby mi odpowiedzieć na to pytanie.
-
-
Nie mam informacji w dostępnym kontekście, które pozwoliłyby mi odpowiedzieć na to pytanie.
-
Jak wyglądają proporcje w podziale danych?
-
Jak wyglądają proporcje w podziale danych?
W oparciu o dostępny kontekst, w Google Teachable Machine dane są automatycznie dzielone na zbiór uczący i zbiór testowy w proporcji 85:15. Jednakże, nie oznacza to, że ta proporcja jest jedynym słusznym wyborem. W praktyce, zbiór testowy może obejmować od 10% do 20% wszystkich danych, lub nawet mniej przy bardzo dużych zbiorach danych.
-
Opisz zwięźle czym są epoki.
-
Opisz zwięźle czym są epoki.
W oparciu o dostępny kontekst, epoka to przejście modelu w czasie treningu przez wszystkie przykłady ze zbioru uczącego (treningowego).
-
Czym jest przeuczenie