conversation_by_cl4
-
co to precyja
Precyzja (ang. precision) to miara jakości modelu Uczenia Maszynowego, która określa, jak często model poprawnie sklasyfikuje przykłady pozytywne. Definiuje się ją jako stosunek poprawnie sklasyfikowanych diagnoz pozytywnych do liczby wszystkich przypadków testowych sklasyfikowanych przez model jako pozytywne.
-
streść mi macierz pomyłek
-
streść mi macierz pomyłek
Macierz pomyłek (ang. confusion matrix) to tabela z dwoma wierszami i dwiema kolumnami, która przedstawia liczbę wyników prawdziwie pozytywnych, fałszywie negatywnych, fałszywie pozytywnych i prawdziwie negatywnych. Umożliwia to bardziej szczegółową analizę niż prosta obserwacja proporcji poprawnych klasyfikacji (dokładności).
-
streść mi accuracy
-
streść mi accuracy
Dokładność (ang. accuracy) to miara jakości modelu Uczenia Maszynowego, która określa, jak blisko wynik modelu jest prawdziwą wartością. Definiuje się ją jako stosunek poprawnie sklasyfikowanych przykładów do liczby wszystkich przypadków testowych. W kontekście klasyfikacji wieloklasowej, dokładność jest po prostu ułamkiem poprawnych klasyfikacji:
Dokładność = poprawne klasyfikacje wszystkie klasyfikacje
Jest to zwykle wyrażane jako procent. Na przykład, jeśli klasyfikator dokonuje dziesięciu predykcji, a dziewięć z nich jest poprawnych, dokładność wynosi 90%.
-
gahjsd
-
gahjsd
Nie mogę znaleźć informacji o "gahjsd" w dostępnym kontekście. Proszę powtórzyć pytanie lub podać więcej informacji, aby mogłem odpowiedzieć.
-
co to ug
-
co to ug
Ug to skrótowa nazwa dla uogólniania, które jest koncepcją zgodnie z którą ludzie, inne zwierzęta i sztuczne sieci neuronowe wykorzystują wiedzę zdobytą w przeszłości w obecnych sytuacjach uczenia się, jeśli warunki w tych sytuacjach są postrzegane jako podobne.
-
macierz pomyłek
-
macierz pomyłek
Macierz pomyłek to tabela z dwoma wierszami i dwiema kolumnami, która przedstawia liczbę wyników prawdziwie pozytywnych, fałszywie negatywnych, fałszywie pozytywnych i prawdziwie negatywnych. Umożliwia to bardziej szczegółową analizę niż prosta obserwacja proporcji poprawnych klasyfikacji (dokładności).
-
Co to uczenie maszynowe?
-
Co to uczenie maszynowe?
Uczenie maszynowe (ang. Machine Learning) to dziedzina badań w sztucznej inteligencji zajmująca się rozwojem i badaniem algorytmów statystycznych, które potrafią uczyć się na danych i generalizować na dane niewidziane, a tym samym wykonywać zadania bez wyraźnych instrukcji.
-
Co to uczenie głębokie?
-
Co to uczenie głębokie?
Uczenie głębokie to podejście do uczenia maszynowego, które wykorzystuje głębokie sieci neuronowe do uczenia się i generalizacji. Jest to podejście, które rozszerza klasyczne uczenie ze wzmocnieniem poprzez wykorzystanie głębokiej sieci neuronowej i bez wyraźnego projektowania przestrzeni stanów.
-
zbiór uczący i testowy?
-
zbiór uczący i testowy?
Zbiór uczący (ang. train set) to zbiór danych, dla których model zna poprawne odpowiedzi i na których jest trenowany. Zbiór testowy (ang. test set) to zbiór danych, z którymi model nie miał do czynienia w procesie uczenia się i nie zna dla nich poprawnych odpowiedzi, wykorzystywane do przetestowania, jak dobrze model jest wytrenowany.
Zbiór uczący powinien być znacząco większy od zbioru testowego, aby model mógł skutecznie klasyfikować. Zbiór testowy powinien być jakościowo reprezentatywny dla całości danych i wystarczająco duży, aby można było ocenić, czy model poprawnie (lub błędnie) klasyfikuje przykłady.
-
dasas
-
dasas
Nie mogę znaleźć informacji o "dasas" w dostępnym kontekście.
-
precyzja