conversation_by_cl4
-
Opisz mi czym są dane testowe w skrócie
Dane testowe w uczeniu maszynowym to zbiór danych, z którymi model nie miał do czynienia w procesie uczenia się i nie zna dla nich poprawnych odpowiedzi. Są one wykorzystywane do przetestowania, jak dobrze model jest wytrenowany. Przykładem danych testowych może być niepodpisane zdjęcie ptaka, którego model nie widział w procesie uczenia się.
-
Czym jest uczenie nienadzorowane?
-
Czym jest uczenie nienadzorowane?
Uczenie nienadzorowane to rodzaj samoorganizującego się uczenia hebbowskiego, które pomaga w znajdowaniu wcześniej nieznanych wzorców w zbiorze danych bez uprzednio istniejących etykiet. Jest ono również znane jako samoorganizacja i umożliwia modelowanie gęstości prawdopodobieństwa danych wejściowych. Jest to jeden z trzech podstawowych paradygmatów uczenia maszynowego, obok uczenia nadzorowanego i uczenia ze wzmocnieniem.
-
Czy możesz opisać mi to prostszym językiem?
-
Czy możesz opisać mi to prostszym językiem?
Czy chcesz, aby opisałem to w prostszym języku? Oczywiście! Uczenie nienadzorowane to rodzaj uczenia, w którym model samodzielnie znajduje wzorce w danych bez potrzeby etykietowania danych. Jest to rodzaj samoorganizującego się uczenia, które pomaga modelowi dostrzec wcześniej nieznane wzorce w danych. Przykładem uczenia nienadzorowanego jest samoorganizacja, która umożliwia modelowaniu gęstości prawdopodobieństwa danych wejściowych.
-
Kim jest Maria Skłodowska-Curie?
-
Kim jest Maria Skłodowska-Curie?
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie ma ono związku z tematyką kursu, który obejmuje uczenie głębokie i sztuczną inteligencję.
-
Opisz mi w skrócie co może spowodować nierówna liczebność klas w uczeniu maszynowym
-
Opisz mi w skrócie co może spowodować nierówna liczebność klas w uczeniu maszynowym
Nierówna liczebność klas w uczeniu maszynowym może być spowodowana przez dysproporcję w wielkości próby, czyli różnicę w liczbie danych w poszczególnych klasach. Przykładem tego jest sytuacja, w której model uczenia maszynowego został wytrenowany na zbiorze danych, który zawierał bardzo mało zdjęć czarnoskórych osób, co spowodowało, że system nie potrafił zidentyfikować goryla w zdjęciach Google.
-
Co to jest uczenie maszynowe?
-
Co to jest uczenie maszynowe?
Uczenie maszynowe to dziedzina badań w sztucznej inteligencji, która zajmuje się rozwojem i badaniem algorytmów statystycznych, które potrafią uczyć się na danych i generalizować na dane niewidziane, a tym samym wykonywać zadania bez wyraźnych instrukcji.
-
Co to sztuczna inteligencja
-
Co to sztuczna inteligencja
Odpowiedź na to pytanie jest zawarta w treści kursu. Sztuczna inteligencja to ogólna nazwa dla dziedziny badań, która obejmuje wiele poddyscyplin, takich jak uczenie maszynowe, rozproszona sztuczna inteligencja, sztuczna inteligencja syntetyczna, przyjazna sztuczna inteligencja, itp.
W kontekście dostępnym, sztuczna inteligencja to ogólna nazwa dla dziedziny badań, która obejmuje wiele aspektów, takich jak:
- Generatywna sztuczna inteligencja, która jest zdolna do generowania tekstu, obrazów lub innych mediów w odpowiedzi na zapytania.
- Superinteligencja, która jest hipotetycznym agentem, którego inteligencja znacznie przewyższałaby inteligencję najbystrzejszego i najbardziej utalentowanego umysłu ludzkiego.
- Rozproszona sztuczna inteligencja (DAI), która jest subdyscypliną badań nad sztuczną inteligencją poświęconą rozwojowi rozproszonych rozwiązań problemów.
- Sztuczna inteligencja syntetyczna (SI), która jest alternatywnym określeniem dla sztucznej inteligencji, które podkreśla, że inteligencja maszyn nie musi być imitacją ani w żaden sposób sztuczna.
- Przyjazna sztuczna inteligencja (FAI), która jest hipotetyczną sztuczną ogólną inteligencją (AGI), która miałaby pozytywny wpływ na ludzkość.
W związku z tym, sztuczna inteligencja to ogólna nazwa dla dziedziny badań, która obejmuje wiele aspektów i poddyscyplin.
-
w skrócie
-
w skrócie
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie zawiera ono żadnego odniesienia do tematyki kursu.
-
test
-
test
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie zawiera ono żadnego odniesienia do tematyki kursu.
-
Co to uczenie maszynowe?
-
Co to uczenie maszynowe?
Uczenie maszynowe to dziedzina badań w sztucznej inteligencji, która zajmuje się rozwojem i badaniem algorytmów statystycznych, które potrafią uczyć się na danych i generalizować na dane niewidziane, a tym samym wykonywać zadania bez wyraźnych instrukcji.
-
Co to precyzja