conversation_by_cl4
-
Co to precyzja?
Precyzja to miara, która określa, jak blisko są pomiary względem siebie. W kontekście uczenia maszynowego precyzja jest definiowana jako stosunek poprawnie sklasyfikowanych diagnoz pozytywnych do liczby wszystkich przypadków testowych sklasyfikowanych przez model jako pozytne. Inaczej mówiąc, precyzja to proporcja prawidłowo sklasyfikowanych przypadków do wszystkich przypadków sklasyfikowanych jako pozytne.
Przykładem może być sytuacja, w której mamy model, który ma za zadanie rozpoznać choroby. W tym przypadku precyzja modelu jest liczbą prawidłowo rozpoznanych chorób (27) podzieloną przez liczbę wszystkich przypadków sklasyfikowanych przez model jako chorobowe (31), co daje wynik około 87%.
Precyzja jest ważnym wskaźnikiem jakości modelu uczenia maszynowego, ale powinna być rozważana wraz z innymi wskaźnikami, takimi jak czułość i dokładność.
-
Co to uczenie maszyno?>
-
Co to uczenie maszyno?>
Uczenie maszynowe (Machine Learning) to dziedzina badań w sztucznej inteligencji zajmująca się rozwojem i badaniem algorytmów statystycznych, które potrafią uczyć się na danych i generalizować na dane niewidziane, a tym samym wykonywać zadania bez wyraźnych instrukcji.
-
Kim był mikołaj kopernik?
-
Kim był mikołaj kopernik?
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie ma ono żadnego związku z tematyką kursu, która obejmuje sztuczną inteligencję, uczenie głębokie i inne powiązane tematy.
-
test
-
test
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie ma ono żadnego związku z tematyką kursu, która obejmuje sztuczną inteligencję, uczenie głębokie i inne powiązane tematy.
-
Co to uczenie maszynowe?
-
Co to uczenie maszynowe?
Uczenie maszynowe (Machine Learning) to dziedzina badań w sztucznej inteligencji zajmująca się rozwojem i badaniem algorytmów statystycznych, które potrafią uczyć się na danych i generalizować na dane niewidziane, a tym samym wykonywać zadania bez wyraźnych instrukcji.
-
test
-
tesdt
-
tesdt
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie w dostępnym kontekście.
-
co to uczenie maszynowe?
-
co to uczenie maszynowe?
-
Co to precyzja
-
Co to precyzja
Precyzja to kolejna metryka, którą można wykorzystać do opisu jakości modelu Uczenia Maszynowego. Definiujemy ją jako stosunek poprawnie sklasyfikowanych diagnoz pozytywnych do liczby wszystkich przypadków testowych sklasyfikowanych przez model jako pozytywne.
-
macierz pomyłek
-
macierz pomyłek
Macierz pomyłek to specyficzny układ tabelaryczny, który pozwala na wizualizację wydajności algorytmu, zazwyczaj algorytmu uczenia nadzorowanego. Każdy wiersz macierzy reprezentuje instancje w rzeczywistej klasie, podczas gdy każda kolumna reprezentuje instancje w klasie przewidywanej, lub odwrotnie. Przekątna macierzy reprezentuje zatem wszystkie instancje, które zostały poprawnie przewidziane.
-
test
-
test
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie w dostępnym kontekście.