conversation_by_0zy
-
jakich danych mam uzyc do tego przykladu pierwszego?
-
jakich danych mam uzyc do tego przykladu pierwszego?
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Aby naprawić model i poprawić jego działanie, należy:- Dodać klasę "4" i załadować do niej zawartość katalogu "4" z Materiałów.
- Uzupełnić klasę "3", ładując do niej zawartość katalogu "3" z Materiałów.
Po tych krokach należy ponownie wytrenować model. [eduexe-source]12:1[/eduexe-source][eduexe-source]14:4[/eduexe-source][eduexe-source]14:5[/eduexe-source]
-
jakie powinny byc proporcje zbioru uczacego i tego testowego?
-
jakie powinny byc proporcje zbioru uczacego i tego testowego?
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
W Google Teachable Machine dane są automatycznie dzielone na zbiór uczący i testowy w proporcji 85% do 15%. Ogólnie, zbiór uczący powinien być znacząco większy od testowego, a zbiór testowy powinien być wystarczająco duży i reprezentatywny dla całości danych. Spotyka się też proporcje 80:20 lub mniejsze zbiory testowe dla bardzo dużych danych. [eduexe-source]15:7[/eduexe-source] -
wytlumacz mi bardzie jco to macierz pomylek
-
wytlumacz mi bardzie jco to macierz pomylek
Macierz pomyłek (nazywana również tablicą pomyłek) to narzędzie kluczowe do oceny modeli uczenia maszynowego, zwłaszcza w zadaniach klasyfikacji. Pokazuje, ile przykładów testowych z poszczególnych klas zostało sklasyfikowanych przez model poprawnie, a ile błędnie. [eduexe-source]18:1[/eduexe-source][eduexe-source]20:1[/eduexe-source]W przypadku problemu dwuklasowego, macierz dzieli się na cztery typy klasyfikacji:
- Prawdziwie pozytywne (TP): model poprawnie zidentyfikował pozytywny przypadek.
- Prawdziwie negatywne (TN): model poprawnie zidentyfikował negatywny przypadek.
- Fałszywie pozytywne (FP): model błędnie zidentyfikował negatywny przypadek jako pozytywny.
- Fałszywie negatywne (FN): model błędnie zidentyfikował pozytywny przypadek jako negatywny.
[eduexe-source]21:2[/eduexe-source]
Na podstawie macierzy pomyłek obliczane są różne metryki oceny jakości modelu.
-
co to metryki?
-
co to metryki?
Metryki w kontekście Uczenia Maszynowego to miary oceny wytrenowanych modeli. Można je traktować jako funkcje, które przyjmują model i zwracają wartość pozwalającą porównać go z innymi modelami. Wyższa wartość metryki zazwyczaj oznacza lepszą ocenę modelu. [eduexe-source]21:1[/eduexe-source] -
a jakie s apodstawy do obliczania metryk?
-
a jakie s apodstawy do obliczania metryk?
Podstawą do obliczania metryk w uczeniu maszynowym jest macierz pomyłek. Pokazuje ona, ile przykładów testowych zostało sklasyfikowanych przez model poprawnie, a ile błędnie, dzieląc je na cztery kategorie: prawdziwie pozytywne (TP), prawdziwie negatywne (TN), fałszywie pozytywne (FP) i fałszywie negatywne (FN). [eduexe-source]21:2[/eduexe-source]