conversation_by_4kn
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Aby naprawić model, który nie radzi sobie z pewnymi danymi, np. nie rozpoznaje cyfry "4" (bo nie ma dla niej klasy) lub cyfry "3" (bo ma za mało przykładów), możesz dodać brakującą klasę "4" z odpowiednimi przykładami lub uzupełnić klasę "3" o więcej danych. Po ponownym wytrenowaniu, model powinien lepiej radzić sobie z takimi przypadkami.
[eduexe-source]12:1[/eduexe-source] -
rozpisz mi krocej przeuczenie
-
rozpisz mi krocej przeuczenie
Przeuczenie (overfitting) to zjawisko, w którym model za bardzo dopasowuje się do danych treningowych. W efekcie, choć dobrze radzi sobie z danymi, na których się uczył, nie jest w stanie poprawnie klasyfikować nowych, niewidzianych danych testowych. [eduexe-source]17:4[/eduexe-source] -
daj jakis przyklad z tego
-
daj jakis przyklad z tego
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Wyobraź sobie, że uczysz się do egzaminu z matematyki, rozwiązując repetytorium. Jeśli nauczysz się wszystkich zadań i odpowiedzi na pamięć, to świetnie poradzisz sobie z zadaniami z repetytorium. Jednak na egzaminie, gdzie pojawią się nowe zadania, nie będziesz w stanie ich rozwiązać, bo nie zapamiętałeś reguł, tylko konkretne rozwiązania. To jest właśnie przeuczenie. [eduexe-source]17:4[/eduexe-source] -
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
Aktualna część kursu (Moduł B) skupia się na roli danych w uczeniu maszynowym. Najważniejsze jest, by pamiętać, że jakość i dobór danych są kluczowe dla działania modelu [eduexe-source]11:1[/eduexe-source]. Typowe problemy to nietypowe przypadki testowe [eduexe-source]11:2[/eduexe-source], nierówna liczebność klas [eduexe-source]11:4[/eduexe-source] oraz dane spoza zdefiniowanych klas [eduexe-source]11:5[/eduexe-source]. Aby naprawić model, należy dodać brakujące klasy z przykładami, uzupełnić klasy o małej liczebności lub stworzyć klasy pośrednie dla przypadków granicznych [eduexe-source]12:1[/eduexe-source][eduexe-source]12:3[/eduexe-source]. -
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Spędziłeś w kursie około 134 minuty, wykonując 105 z 154 dostępnych interakcji. Zdobyłeś 21 punktów. Kurs jest zaliczony (PASSED), ale nieukończony w całości.Wykonane: Sekcje wprowadzające i Test początkowy, całe Moduły A, B i C, Moduły D1-D5 i test DT. Ukończyłeś też Kwestionariusz końcowy.
Do wykonania: Jesteś w komponencie D8: "Omówienie ćwiczenia z porównywania modeli" [eduexe-source]30:1[/eduexe-source]. Komponent D6: "Porównywanie modeli" [eduexe-source]26:1[/eduexe-source] ma nierozwiązaną interakcję. Pozostało Zadanie końcowe [eduexe-source]35:3[/eduexe-source]. Ponadto, w teście BT (Moduł B) [eduexe-source]13:1[/eduexe-source] miałeś niepoprawne odpowiedzi, warto powtórzyć materiał z tego modułu.