conversation_by_s0l
-
Ja to olewam, idę dalej, szkoda czasu!
-
Ja to olewam, idę dalej, szkoda czasu!
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Rozumiem, że chcesz kontynuować kurs. Ponieważ pomyślnie ukończyłeś/aś test podsumowujący wprowadzenie do Uczenia Maszynowego (komponent 9), proponuję przejść do kolejnego modułu.Najważniejsza rzecz, którą powinienem/powinnam teraz zrobić: Rozpocząć moduł "Dane w procesie uczenia".
Pierwszy konkretny krok: Przejdź do modułu "B1 - Dane w procesie uczenia" (komponent 11). [eduexe-source]1:1[/eduexe-source] -
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2-3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.
-
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2-3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.
Jasne, oto 2-3 pytania kontrolne oparte na aktualnej części kursu i Twoich postępach:- Co może się stać, gdy model uczenia maszynowego napotka dane, które nie należą do żadnej z klas, na których był trenowany? [eduexe-source]11:5[/eduexe-source]
- Jaki główny problem może wyniknąć z nierównej liczebności klas w danych treningowych? [eduexe-source]11:4[/eduexe-source]
- Wyobraź sobie model uczony do rozróżniania psów i kotów. Podaj przykład "nietypowego przypadku testowego" (przypadku granicznego), który mógłby sprawić modelowi trudność. [eduexe-source]11:2[/eduexe-source]
-
- Losowo przypisze jakąś klasę. 2. Jedną klasę będzie wyłapywał lepiej i częściej. 3. Kotopies.
-
- Losowo przypisze jakąś klasę. 2. Jedną klasę będzie wyłapywał lepiej i częściej. 3. Kotopies.
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Dziękuję za Twoje odpowiedzi! Przeanalizowałem je i oto moja ocena:-
Twoja odpowiedź: "Losowo przypisze jakąś klasę."
Moja ocena: Prawie dobrze! Model rzeczywiście przypisze dane do jednej ze znanych mu klas, ale niekoniecznie "losowo". Raczej spróbuje dopasować je do klasy, do której są najbardziej podobne, nawet jeśli to podobieństwo jest niewielkie. W efekcie może błędnie, ale z dużą pewnością, zaklasyfikować obiekt spoza znanych klas jako jeden z nich. [eduexe-source]11:5[/eduexe-source] -
Twoja odpowiedź: "Jedną klasę będzie wyłapywał lepiej i częściej."
Moja ocena: Zgadza się! Model ma tendencję do faworyzowania klasy, która jest liczniej reprezentowana w danych treningowych, co prowadzi do gorszego rozpoznawania klas mniejszościowych. [eduexe-source]22:6[/eduexe-source][eduexe-source]14:2[/eduexe-source] -
Twoja odpowiedź: "Kotopies."
Moja ocena: Doskonała odpowiedź! "Kotopies" to świetny przykład przypadku granicznego, który może sprawić modelowi trudność, ponieważ łączy cechy obu kategorii. Zostało to nawet omówione w kursie. [eduexe-source]11:2[/eduexe-source][eduexe-source]11:4[/eduexe-source]
Chętnie odpowiem na kolejne pytania lub podam prawidłowe odpowiedzi, jeśli chcesz sprawdzić swoje rozumienie.
-
Dobra, rozumiem. No i gitara
-
Dobra, rozumiem. No i gitara
Cieszę się, że wszystko jest jasne! Daj znać, jeśli masz jeszcze jakieś pytania lub chciałbyś kontynuować naukę. -
Na podstawie moich postępów w kursie wskaż jedną najważniejszą rzecz, którą powinienem/powinnam teraz zrobić. Uzasadnij krótko i zaproponuj pierwszy konkretny krok.
-
Na podstawie moich postępów w kursie wskaż jedną najważniejszą rzecz, którą powinienem/powinnam teraz zrobić. Uzasadnij krótko i zaproponuj pierwszy konkretny krok.
Zauważyłem/Zauważyłam, że spędziłeś/aś tylko około 4 minut w module "B1 - Dane w procesie uczenia" (komponent 11), który ma typowy czas nauki wynoszący 12.5 minuty. Co więcej, nie rozwiązałeś/aś testu "BT - Dane w procesie uczenia - Test" (komponent 13), który podsumowuje ten moduł. Zrozumienie roli danych i problemów z nimi związanych jest fundamentalne dla dalszej nauki Uczenia Maszynowego.Najważniejsza rzecz, którą powinienem/powinnam teraz zrobić: Uzupełnij zaległości w module "Dane w procesie uczenia" i rozwiąż przypisany do niego test.
Pierwszy konkretny krok: Wróć do modułu "B1 - Dane w procesie uczenia" (komponent 11) i dokładnie zapoznaj się z jego treścią, a następnie rozwiąż test "BT - Dane w procesie uczenia - Test" (komponent 13).
-
Czemu mnie śledzisz?
-
Czemu mnie śledzisz?
Rozumiem Twoje pytanie. Jako asystent e-learningowy, analizuję Twoje postępy w kursie (czas spędzony, wyniki quizów, ukończone moduły), aby móc oferować spersonalizowane wsparcie, rekomendacje i dostosowywać ścieżkę nauki do Twoich indywidualnych potrzeb. Celem jest zapewnienie jak najefektywniejszej nauki i pomoc w osiągnięciu celów kursu. [eduexe-source]1:1[/eduexe-source]