conversation_by_axh
-
Na które pytanie odpowiedziałem najlepiej?
-
Na które pytanie odpowiedziałem najlepiej?
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Wszystkie pytania w teście początkowym zostały przez Ciebie rozwiązane poprawnie, co oznacza, że odpowiedziałeś na nie równie dobrze. -
Podaj proszę jedno z nich
-
Podaj proszę jedno z nich
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Jedno z pytań w teście początkowym brzmiało: "Które z poniższych technik mogą być używane do oceny jakości modelu uczenia maszynowego?". Poprawne odpowiedzi to "Współczynnik determinacji (R²)" oraz "Krzywa ROC (Receiver Operating Characteristic)". [eduexe-source]21:1[/eduexe-source] -
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
W aktualnej części kursu, oprócz definicji, typów i problemów Uczenia Maszynowego, ważne są także jego główne elementy [eduexe-source]7:1[/eduexe-source]:- Dane: to duże zbiory informacji, które służą do trenowania i testowania modelu.
- Model: to matematyczna reprezentacja problemu, która uczy się na podstawie dostarczonych danych.
- Algorytm: to zestaw reguł i procedur, według których model się uczy.
- Funkcja straty: to funkcja, która ocenia, jak dobrze działa model – im niższa jej wartość, tym lepszy model.
- Optymalizacja: to proces dopasowywania parametrów modelu w celu zminimalizowania funkcji straty.
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
-
Wyobraź sobie, że uczysz komputer odróżniać psy od kotów. [eduexe-source]7:1[/eduexe-source]- Dane to zdjęcia psów i kotów, które mu pokazujesz.
- Model to wewnętrzna "wiedza", którą komputer tworzy, aby rozpoznać cechy psa i kota.
- Algorytm to sposób, w jaki komputer uczy się z tych zdjęć (np. analizując kształty uszu).
- Funkcja straty mierzy, jak bardzo model się pomylił, gdy źle rozpoznał zwierzę.
- Optymalizacja to proces, w którym model koryguje swoją "wiedzę", aby następnym razem popełniać mniej błędów i zmniejszyć stratę.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
Aktualna część kursu wprowadza do Uczenia Maszynowego (UM) jako obszaru Sztucznej Inteligencji (AI), gdzie algorytmy uczą się z danych, by podejmować decyzje. Najważniejsze rzeczy do zapamiętania to:- UM dzieli się na: nadzorowane (model uczy się na danych z gotowymi odpowiedziami), nienadzorowane (model sam znajduje wzorce) i przez wzmacnianie (uczy się przez interakcje i system kar/nagród). [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]
- Główne problemy UM to predykcja (przewidywanie wartości liczbowych) i klasyfikacja (przypisywanie do klas). [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
- Kluczowe elementy UM to: dane, model, algorytm, funkcja straty (mierzy błędy) i optymalizacja (minimalizacja funkcji straty). [eduexe-source]7:1[/eduexe-source]
-
-
Aktualna część kursu, "A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego", omawia kluczowe pojęcia:- Uczenie Maszynowe (UM) to obszar Sztucznej Inteligencji, gdzie algorytmy uczą się na podstawie danych, aby podejmować decyzje lub prognozować wyniki, bez bycia wprost zaprogramowanym. [eduexe-source]7:1[/eduexe-source]
- Główne elementy UM to: dane (do trenowania i testowania), model (matematyczna reprezentacja problemu), algorytm (reguły uczenia modelu), funkcja straty (ocenia działanie modelu) i optymalizacja (dopasowanie parametrów). [eduexe-source]7:1[/eduexe-source]
- Podział UM:
- Uczenie nadzorowane: model uczy się na danych z gotowymi odpowiedziami (etykietami). [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]
- Uczenie nienadzorowane: model sam odkrywa wzorce w danych, bez znanych odpowiedzi. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]
- Uczenie przez wzmacnianie: model uczy się poprzez interakcje ze środowiskiem i system kar/nagród. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]
- Problemy UM nadzorowanego:
- Predykcja: przewidywanie konkretnej wartości liczbowej (np. ceny). [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
- Klasyfikacja: przypisywanie obiektu do jednej z określonych klas (np. pies/kot). [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
-
-
Wyobraź sobie, że model uczenia maszynowego ma przewidzieć cenę domu. Jeśli dostarczysz mu dane o wielkości domu, liczbie pokoi i lokalizacji, model (na podstawie wcześniej przeanalizowanych danych o innych domach) oszacuje, ile ten dom może kosztować. Jest to przykład predykcji, czyli przewidywania konkretnej wartości liczbowej. [eduexe-source]7:8[/eduexe-source] -
-
W aktualnej części kursu "Wprowadzenie do uczenia maszynowego" poznajesz:- Uczenie Maszynowe (UM): algorytmy uczą się z danych, by podejmować decyzje [eduexe-source]7:1[/eduexe-source].
- Elementy UM: dane, model, algorytm, funkcja straty, optymalizacja [eduexe-source]7:1[/eduexe-source].
- Podział UM: nadzorowane (z etykietami), nienadzorowane (szuka wzorców), przez wzmacnianie (nagrody/kary) [eduexe-source]7:6[/eduexe-source].
- Problemy UM: predykcja (przewidywanie wartości), klasyfikacja (przypisywanie do kategorii) [eduexe-source]7:8[/eduexe-source].
-
-
Aktualna część kursu wprowadza do Uczenia Maszynowego (UM): algorytmy uczące się z danych, jego elementy (dane, model, algorytm, funkcja straty, optymalizacja), podział (nadzorowane, nienadzorowane, wzmacnianie) i problemy (predykcja, klasyfikacja). Zapamiętaj też pojęcia zbioru uczącego i testowego, epoki, wsadu, współczynnika uczenia, funkcji straty, przeuczenia, niedouczenia oraz macierzy pomyłek. [eduexe-source]7:1[/eduexe-source][eduexe-source]7:6[/eduexe-source][eduexe-source]7:8[/eduexe-source][eduexe-source]20:1[/eduexe-source] -
-
Wyobraź sobie, że uczysz model rozróżniać kanarki od wróbli. Pokazujesz mu wiele zdjęć z etykietami ("kanarek", "wróbel") – to jest zbiór uczący, na którym model się uczy. Następnie, aby sprawdzić, czy model naprawdę się nauczył, a nie tylko zapamiętał, podajesz mu nowe zdjęcia tych ptaków, których nigdy wcześniej nie widział – to jest zbiór testowy. Jeśli model poprawnie klasyfikuje te nowe zdjęcia, oznacza to, że dobrze uogólnia wiedzę. [eduexe-source]15:3[/eduexe-source]