conversation_by_vao
-
Na podstawie moich postępów w kursie wskaż jedną najważniejszą rzecz, którą powinienem/powinnam teraz zrobić. Uzasadnij krótko i zaproponuj pierwszy konkretny krok.
-
Na podstawie moich postępów w kursie wskaż jedną najważniejszą rzecz, którą powinienem/powinnam teraz zrobić. Uzasadnij krótko i zaproponuj pierwszy konkretny krok.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Na podstawie Twoich postępów, najważniejszą rzeczą, którą powinieneś/powinnaś teraz zrobić, jest rozpoczęcie pierwszego modułu merytorycznego kursu. Ukończyłeś/aś test początkowy z wynikiem 8/10 punktów [eduexe-source]1:1[/eduexe-source], co świadczy o dobrej znajomości podstaw i gotowości do dalszej nauki.Pierwszy konkretny krok to przejście do komponentu 'A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego' [eduexe-source]3:1[/eduexe-source].
-
-
Zauważyłem, że pracujesz nad modułem 'A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego'. Ważną rzeczą jest upewnienie się, że rozumiesz różnicę między predykcją a klasyfikacją, ponieważ ostatnio odpowiedziałeś/aś niepoprawnie na pytanie z tego zakresu.Powtórz materiał dotyczący problemów uczenia maszynowego nadzorowanego [eduexe-source]7:8[/eduexe-source].
Następnie przystąp do testu 'AT - Wprowadzenie do UM - Test' [eduexe-source]9:0[/eduexe-source], aby sprawdzić swoją wiedzę.
-
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2-3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.
-
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2-3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.
Oto 2-3 krótkie pytania kontrolne dotyczące różnicy między predykcją a klasyfikacją, oparte na aktualnej części kursu i Twoich postępach:- Jaka jest główna różnica między problemem predykcji a problemem klasyfikacji w uczeniu maszynowym nadzorowanym? [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
- Czy przewidywanie, czy klient zrezygnuje z usługi (tzw. churn), to przykład problemu predykcji czy klasyfikacji? Uzasadnij krótko. [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
- Podaj przykład zadania, które jest problemem predykcji. [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
-
Przy klasyfikacji chodzi o zakwalifikowanie przypadku do jednej z klas, a przy predykcji - o przewidzenie konkretnej wartości liczbowej.
-
Przy klasyfikacji chodzi o zakwalifikowanie przypadku do jednej z klas, a przy predykcji - o przewidzenie konkretnej wartości liczbowej.
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Zgadza się! Twoja odpowiedź jest poprawna. [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]Teraz przejdźmy do pozostałych pytań:
- Czy przewidywanie, czy klient zrezygnuje z usługi (tzw. churn), to przykład problemu predykcji czy klasyfikacji? Uzasadnij krótko.
- Podaj przykład zadania, które jest problemem predykcji.
-
Przewidywanie, czy klient zrezygnuje z usługi to problem klasyfikacji, bo de facto mamy tutaj dwie kategorie
-
Przewidywanie, czy klient zrezygnuje z usługi to problem klasyfikacji, bo de facto mamy tutaj dwie kategorie
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Twoja odpowiedź jest poprawna. Przewidywanie, czy klient zrezygnuje z usługi (churn) to faktycznie problem klasyfikacji, ponieważ polega na przypisaniu obiektu (klienta) do jednej z określonych kategorii (zrezygnuje / nie zrezygnuje). [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]Teraz przejdźmy do ostatniego pytania: Podaj przykład zadania, które jest problemem predykcji.
-
Przewidywanie wyniku na egzaminie na podstawie różnych danych o uczniu
-
Przewidywanie wyniku na egzaminie na podstawie różnych danych o uczniu
Twoja odpowiedź jest poprawna. Przewidywanie wyniku na egzaminie to przykład problemu predykcji, ponieważ polega na przewidywaniu konkretnej wartości liczbowej. [eduexe-source]7:8[/eduexe-source] -
Na podstawie moich błędnych, częściowo poprawnych lub pominiętych odpowiedzi wskaż, co powinienem/powinnam powtórzyć. Wyjaśnij to krok po kroku, ale nie podawaj gotowych odpowiedzi do zadań.
-
Na podstawie moich błędnych, częściowo poprawnych lub pominiętych odpowiedzi wskaż, co powinienem/powinnam powtórzyć. Wyjaśnij to krok po kroku, ale nie podawaj gotowych odpowiedzi do zadań.
Na podstawie Twoich postępów, warto powtórzyć materiał dotyczący danych w procesie uczenia maszynowego oraz problemów z nimi związanych.Krok 1: Przejrzyj slajdy omawiające nietypowe przypadki testowe, nierówną liczebność klas i dane spoza klas w komponencie 'B1 - Dane w procesie uczenia'. [eduexe-source]11:2[/eduexe-source][eduexe-source]11:4[/eduexe-source][eduexe-source]11:5[/eduexe-source]
Krok 2: Dodatkowo, utrwal wiedzę w komponencie 'B3 - Dane w UM - dodatkowe przykłady', który zawiera szczegółowe omówienie problemów z danymi. [eduexe-source]14:1[/eduexe-source]
Skup się na rozumieniu, jakie cechy powinien mieć dobry zbiór danych do uczenia modelu. -
Omów proszę dokładnie moje wyniki z testu początkowego
-
Omów proszę dokładnie moje wyniki z testu początkowego
W teście początkowym uzyskałeś/aś 8 z 10 możliwych punktów [eduexe-source]1:1[/eduexe-source].Poprawnie odpowiedziałeś/aś na pytania dotyczące:
- przykładów problemów klasyfikacji.
- metryk wykorzystywanych do oceny modeli w problemach klasyfikacji.
- prawdziwych zdań odnoszących się do procesu uczenia w problemie klasyfikacji.
- przykładów algorytmów uczenia nienadzorowanego.
Jedynym pytaniem, na które odpowiedziałeś/aś niepoprawnie, było to dotyczące fałszywych zdań odnoszących się do zbioru danych w procesie uczenia. Zaznaczyłeś/aś jedno fałszywe zdanie, ale pominąłeś/aś drugie.