conversation_by_hzi
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
-
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Aby lepiej zrozumieć uczenie maszynowe, wyobraź sobie tworzenie modelu w Google Teachable Machine. Możesz nauczyć go rozróżniać psy i koty, dostarczając mu zbiór ich zdjęć. Po wytrenowaniu model potrafi ocenić nowe obrazy, decydując, do której kategorii należy obiekt, nawet jeśli nie widział go wcześniej.
[eduexe-source]8:9[/eduexe-source] -
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
Najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu to:- Zbiór uczący: Dane, na których model się uczy, znając poprawne odpowiedzi.
- Zbiór testowy: Dane do weryfikacji modelu, których nie widział w trakcie nauki.
- Epoka: Jedno pełne przejście modelu przez zbiór uczący.
- Wsad: Porcja danych przetwarzana jednocześnie.
- Współczynnik uczenia się: Określa wielkość korekt modelu.
- Funkcja straty: Mierzy błędy modelu, dążymy do jej minimalizacji.
- Przeuczenie: Nadmierne dopasowanie do danych uczących, słaba skuteczność na nowych danych.
- Niedouczenie: Model zbyt prosty lub za mało wytrenowany.
- Macierz pomyłek: Tabela podsumowująca poprawne i błędne klasyfikacje modelu.
[eduexe-source]20:1[/eduexe-source]
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
Aktualna część kursu skupia się na podstawowych pojęciach Uczenia Maszynowego. Najważniejsze, co należy zapamiętać, to:- Zbiór uczący to dane, na których model się uczy (ze znanymi odpowiedziami), a zbiór testowy służy do weryfikacji modelu na nowych danych.
- Epoka to jedno przejście modelu przez cały zbiór uczący, a wsad to porcja danych przetwarzana jednocześnie.
- Współczynnik uczenia się określa wielkość korekt modelu.
- Funkcja straty mierzy błędy modelu, które dąży się do minimalizacji.
- Przeuczenie to nadmierne dopasowanie do danych uczących, a niedouczenie to zbyt prosty lub niewystarczająco wytrenowany model.
- Macierz pomyłek podsumowuje poprawne i błędne klasyfikacje modelu.
[eduexe-source]20:1[/eduexe-source]
-
-
Aby lepiej zrozumieć podstawowe pojęcia, wyobraź sobie naukę do egzaminu z matematyki. Zbiór uczący to jak zadania z repetytorium, które rozwiązujesz, znając poprawne odpowiedzi i ucząc się na nich. Zbiór testowy to sam egzamin, z nowymi zadaniami, które sprawdzają Twoją prawdziwą wiedzę. Zjawisko przeuczenia to jak nauczenie się na pamięć wszystkich odpowiedzi z repetytorium – będziesz świetny w tych konkretnych zadaniach, ale nie poradzisz sobie z nowymi na egzaminie.
[eduexe-source]15:3[/eduexe-source][eduexe-source]17:4[/eduexe-source] -
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Ukończono moduł "Start", w tym zapoznano się z materiałami do kursu.Przed Tobą jeszcze główne moduły kursu:
- Moduł A: Wprowadzenie do Uczenia Maszynowego
- Moduł B: Dane w Uczeniu Maszynowym
- Moduł C: Podstawowe pojęcia Uczenia Maszynowego
- Moduł D: Metryki
Nie rozpoczęto żadnego testu. Twój obecny wynik w kursie to 0 punktów.