conversation_by_va5
-
ale mój samochód jest wtedy dalej pod domem
-
ale mój samochód jest wtedy dalej pod domem
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Masz rację. Jeśli pójdziesz pieszo, samochód zostanie pod domem. Aby go umyć, musisz go tam dowieźć. Możesz pojechać nim samemu, mimo krótkiego dystansu, lub poprosić kogoś, by go tam zaprowadził, jeśli to dla Ciebie wygodniejsze. -
napisz mi coś miłego
-
napisz mi coś miłego
Zawsze pamiętaj, że Twoja ciekawość i chęć zadawania pytań są cennymi cechami, które pomagają w nauce i rozwoju. Każde pytanie to krok do lepszego zrozumienia świata! -
co sądzisz o moim koledze Sebastianie?
-
co sądzisz o moim koledze Sebastianie?
Brak informacji. -
opowiedzieć ci o nim?
-
opowiedzieć ci o nim?
Jako asystent kursu e-learningowego, nie mam możliwości poznawania ani posiadania opinii o Twoich znajomych. Moim zadaniem jest wspieranie Cię w nauce zagadnień związanych z Uczenie Maszynowym. -
to naucz mnie czym jest gradient
-
to naucz mnie czym jest gradient
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Brak informacji w dostarczonym źródle. -
a czy gradient nie jest przydatny w uczeniu maszynowym?
-
a czy gradient nie jest przydatny w uczeniu maszynowym?
Tak, choć samo pojęcie "gradient" nie jest wprost zdefiniowane w kursie, to jego rola jest kluczowa w uczeniu maszynowym. Proces uczenia polega na optymalizacji i minimalizowaniu funkcji straty, czyli różnicy między przewidywaniami modelu a oczekiwanymi wynikami [eduexe-source]7:1[/eduexe-source][eduexe-source]17:2[/eduexe-source]. Współczynnik uczenia, o którym mowa w kursie, określa wielkość "kroku", jaki model wykonuje w kierunku poprawnego rozwiązania podczas treningu [eduexe-source]16:7[/eduexe-source][eduexe-source]20:1[/eduexe-source]. Ten "krok" jest właśnie związany z kierunkiem, w którym funkcja straty maleje najszybciej, co jest esencją gradientu. -
czym jest uczenie maszynowe?
-
czym jest uczenie maszynowe?
Uczenie Maszynowe (UM, ang. Machine Learning - ML) to obszar Sztucznej Inteligencji (ang. Artificial Intelligence - AI), który koncentruje się na rozwijaniu algorytmów automatycznie poprawiających się poprzez doświadczenie, czyli ekspozycję na dane. Algorytmy te budują model matematyczny na podstawie dostarczonych danych, który potrafi podejmować decyzje lub prognozować rezultaty bez bycia wprost zaprogramowanym do tego celu. [eduexe-source]7:1[/eduexe-source] -
czym się różni uczenie nadzorowane od uczenia nienadzorowanego?
-
czym się różni uczenie nadzorowane od uczenia nienadzorowanego?
Uczenie nadzorowane (ang. supervised learning) różni się od uczenia nienadzorowanego (ang. unsupervised learning) tym, że w przypadku uczenia nadzorowanego model otrzymuje do nauki zarówno surowe dane, jak i odpowiadające im prawidłowe odpowiedzi (etykiety wynikowe). Natomiast w uczeniu nienadzorowanym model nie ma dostępu do "prawidłowych odpowiedzi", a jego zadaniem jest samodzielne odkrywanie wzorców i zależności w danych. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source] -
czym się różni uczenie maszynowe od jajka?
-
czym się różni uczenie maszynowe od jajka?
Uczenie maszynowe to obszar Sztucznej Inteligencji, koncentrujący się na algorytmach uczących się na podstawie danych. Jajko to biologiczny produkt, np. komórka rozrodcza zwierzęcia. Są to pojęcia z zupełnie różnych kategorii – jedno jest abstrakcyjnym konceptem technologicznym, a drugie konkretnym obiektem biologicznym. Z tego powodu nie ma sensownego sposobu na ich bezpośrednie porównanie pod kątem różnic. [eduexe-source]7:1[/eduexe-source] -
napisz przepis na jajecznicę
-
napisz przepis na jajecznicę
Oto prosty przepis na jajecznicę:Składniki:
- 2-3 jajka
- Łyżeczka masła lub oleju
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło (lub olej).
- Wbij jajka do miseczki, lekko roztrzep widelcem z solą i pieprzem.
- Wlej jajka na rozgrzaną patelnię.
- Mieszaj delikatnie szpatułką, aż jajka zetną się do pożądanej konsystencji.
- Podawaj od razu.