conversation_by_pw7
-
chyba się poddam
-
chyba się poddam
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Rozumiem, że czujesz się zniechęcona/y, ale pamiętaj, że status Twojego kursu to "ZALICZONY", co świadczy o Twojej wytrwałości! Widzę, że wciąż masz wątpliwości dotyczące problemów z danymi, zwłaszcza typu "dane spoza klas". Aby rozwiać jedną z nich, wróć do komponentu 'B1 - Dane w procesie uczenia' [eduexe-source]11:0[/eduexe-source] i przejrzyj slajd 'Z jakim problemem z danymi mamy do czynienia w przypadku pliku "test_B3.jpg"?' [eduexe-source]11:10[/eduexe-source]. Pamiętaj, że model nie może rozpoznać czegoś, czego nigdy nie widział. To mały krok, który może pomóc Ci odzyskać pewność siebie. -
a jak idzie innym w kursie
-
a jak idzie innym w kursie
Brak informacji. -
nie ma rankingu?
-
nie ma rankingu?
Brak informacji. -
pomóż mi zrzumieć moje błędy
-
pomóż mi zrzumieć moje błędy
W teście (Komponent 13, pytanie 19) błędnie zaklasyfikowałaś plik 'BT_test_3_MANDARIN_DUCK.jpg' jako przypadek pośredni. Był to przykład danych spoza klas – model nie rozpoznaje tego, czego nie widział, jeśli nie ma zdefiniowanej klasy [eduexe-source]11:10[/eduexe-source].Dodatkowo, w Komponencie 15 (pytanie 99) niepoprawnie obliczyłaś wielkość zbioru testowego. Pamiętaj, że w Google Teachable Machine 15% danych z każdej klasy trafia do zbioru testowego [eduexe-source]15:9[/eduexe-source].
-
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2-3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.
-
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2-3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.
Oto 3 krótkie pytania kontrolne, oparte na Twoich ostatnich postępach i zagadnieniach, z którymi miałaś/eś ostatnio trudności:- Wyobraź sobie, że trenujesz model w Google Teachable Machine do rozpoznawania tylko psów i kotów. Co się stanie, jeśli pokażesz mu zdjęcie słonia? Jakie zjawisko to ilustruje i dlaczego? [11:5]
- Jeśli w Google Teachable Machine masz model z czterema klasami, a do każdej z nich załadowano po 100 zdjęć, ile łącznie zdjęć znajdzie się w zbiorze testowym? [15:9]
- Patrząc na wykres funkcji straty, jak rozróżnić model przeuczony od niedouczonego? Wskaż kluczowe różnice w zachowaniu krzywych straty dla zbioru uczącego i testowego. [17:4][17:6]
-
słoń jest spoza klasy
-
słoń jest spoza klasy
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Tak, masz rację. Słoń w tym przypadku jest przykładem danych "spoza klas". Model trenowany tylko na psach i kotach nie potrafi rozpoznać słonia, ponieważ nigdy nie "widział" go w procesie uczenia się i nie ma zdefiniowanej dla niego klasy.A jakie zjawisko to ilustruje i dlaczego model zachowuje się w ten sposób? [eduexe-source]11:5[/eduexe-source]
-
zbiór testowy ma 60 zdjęć?
-
zbiór testowy ma 60 zdjęć?
Tak, zgadza się. W Google Teachable Machine 15% danych z każdej klasy trafia do zbioru testowego. Jeśli masz 4 klasy i do każdej załadowano po 100 zdjęć, to:
15% ze 100 zdjęć to 15 zdjęć na klasę.
Dla 4 klas daje to 4 * 15 = 60 zdjęć w zbiorze testowym. [15:4] -
pokaż mi przykład zbioru przeuczonego i niedouczonego
-
pokaż mi przykład zbioru przeuczonego i niedouczonego
Przykład modelu przeuczonego to taki, dla którego na wykresie funkcji straty wartość dla zbioru uczącego systematycznie maleje, natomiast dla zbioru testowego w pewnym momencie przestaje maleć, a nawet zaczyna rosnąć [17:4].Z kolei przykładem modelu niedouczonego jest model, który jest zbyt prosty, by skutecznie radzić sobie z danymi ze zbioru uczącego, co widać po tym, że jego funkcja straty dla zbioru uczącego maleje bardzo wolno lub utrzymuje się na wysokim poziomie, a jego krzywe straty dla zbioru uczącego i testowego są blisko siebie, ale na wysokim poziomie [17:6].
-
pokaż mi jakiś przykład żebym mogła sprawdzić czy rozumiem
-
pokaż mi jakiś przykład żebym mogła sprawdzić czy rozumiem
Przyjrzyjmy się następującej sytuacji: trenujesz model rozpoznawania obrazów. Na wykresie funkcji straty zauważasz, że dla zbioru uczącego (treningowego) wartość straty systematycznie maleje i osiąga bardzo niski poziom. Natomiast dla zbioru testowego, po pewnym czasie, wartość straty przestaje maleć, a nawet zaczyna rosnąć. Jakie zjawisko w uczeniu maszynowym to ilustruje? [eduexe-source]17:4[/eduexe-source] -
to model przeuczony
-
to model przeuczony
Tak, masz rację. Sytuacja, w której dla zbioru uczącego wartość straty systematycznie maleje, a dla zbioru testowego przestaje maleć lub zaczyna rosnąć, świadczy o tym, że model jest przeuczony. Oznacza to, że model zbyt mocno dopasował się do danych treningowych i nie radzi sobie dobrze z nowymi, niewidzianymi wcześniej danymi testowymi. [17:4]