conversation_by_1f4
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Dotychczas przeszedłeś/przeszłaś przez wstępne części kursu. Najważniejsze rzeczy do zapamiętania to:- Struktura kursu: Składa się z czterech modułów tematycznych (A-D), skupiających się na praktycznych zadaniach z Google Teachable Machine oraz elementach teoretycznych. [eduexe-source]1:1[/eduexe-source]
- Punktacja: Oprócz testu początkowego (max 10 pkt), są 4 testy cząstkowe (po 5 pkt) i test końcowy (20 pkt). Liczony jest korzystniejszy wynik: suma testu początkowego + cząstkowych LUB testu początkowego + końcowego. [eduexe-source]1:1[/eduexe-source]
- Materiały: Pamiętaj o pobraniu materiałów do kursu (plik .zip) niezbędnych do realizacji ćwiczeń. [eduexe-source]1:2[/eduexe-source]
- Cel początkowych testów: Kwestionariusz i test początkowy służą do zebrania deklaracji i sprawdzenia Twojej wstępnej wiedzy, nie przejmuj się wynikiem. [eduexe-source]4:0[/eduexe-source][eduexe-source]5:0[/eduexe-source]
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
Innym przykładem może być uczenie nienadzorowane. Wyobraź sobie, że dostarczasz modelowi wymieszane zdjęcia różnych gatunków zwierząt. Model, bez wcześniejszej wiedzy o nazwach gatunków, sam grupuje je na podstawie podobieństw, np. "grupa zdjęć A jest wyraźnie różna od grupy zdjęć B". Dzięki temu odkrywa wzorce w danych samodzielnie. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source] -
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Spędziłeś/aś w kursie łącznie 400 sekund. Odwiedziłeś/aś "Start" (170s) [eduexe-source]1:2[/eduexe-source] (materiały pobrane), "Spis treści" (7s) [eduexe-source]3:1[/eduexe-source] i "Kwestionariusz początkowy" (13s) [eduexe-source]4:null[/eduexe-source] (3 pytania). Przeszedłeś/przeszłaś "Test początkowy" (120s) [eduexe-source]5:null[/eduexe-source], odpowiadając na 5 pytań, wszystkie błędnie. Aktualnie jesteś w "A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego" [eduexe-source]7:null[/eduexe-source] (90s), gdzie 5 quizów ma niepoprawne/częściowe wyniki. Twój obecny wynik to 0 punktów, status "INCOMPLETE". Wymaga pracy: poprawa A1 i ukończenie dalszych modułów. -
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
-
Aktualnie jesteś w module A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego. Kluczowe jest zrozumienie, że uczenie maszynowe to obszar AI, gdzie algorytmy uczą się na danych, by podejmować decyzje. Wyróżniamy uczenie nadzorowane (z etykietami), nienadzorowane (odkrywanie wzorców) i przez wzmacnianie. Kurs skupia się na uczeniu nadzorowanym, a jego głównymi problemami są klasyfikacja (przypisywanie do kategorii) i predykcja (przewidywanie wartości). [eduexe-source]7:1[/eduexe-source][eduexe-source]7:6[/eduexe-source][eduexe-source]7:8[/eduexe-source] -
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
Aktualnie znajdujesz się w module "A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego". Najważniejsze pojęcia, które powinieneś/powinnaś zapamiętać, to:- Uczenie Maszynowe (UM): Obszar Sztucznej Inteligencji (AI), gdzie algorytmy uczą się na danych, aby podejmować decyzje lub prognozować rezultaty. [eduexe-source]7:1[/eduexe-source]
- Rodzaje UM:
- Uczenie nadzorowane: Model uczy się na danych z etykietami (prawidłowymi odpowiedziami). [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]
- Uczenie nienadzorowane: Model sam odkrywa wzorce w danych bez etykiet. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]
- Uczenie przez wzmacnianie: Model uczy się przez interakcje ze środowiskiem i system kar/nagród. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]
- Problemy UM nadzorowanego:
- Klasyfikacja: Przypisywanie obiektów do kategorii (np. pies/kot). [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
- Predykcja: Przewidywanie konkretnej wartości liczbowej (np. ceny mieszkań). [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
-
-
Spędziłeś/aś w kursie łącznie 744 sekundy. Ukończyłeś/aś "Kwestionariusz początkowy" [eduexe-source]4:1[/eduexe-source] i odwiedziłeś/aś "Start" [eduexe-source]1:2[/eduexe-source] oraz "Spis treści" [eduexe-source]3:1[/eduexe-source]. W "AT - Wprowadzenie do UM - Test" [eduexe-source]9:1[/eduexe-source] masz 3 z 5 poprawnych odpowiedzi. Wymaga pracy: "Test początkowy" [eduexe-source]5:1[/eduexe-source] (wszystkie błędne) oraz quizy w modułach "A1" [eduexe-source]7:1[/eduexe-source], "A2" [eduexe-source]8:1[/eduexe-source] i "B1" [eduexe-source]11:1[/eduexe-source] (wymagają ukończenia/poprawy). Twój obecny wynik to 3 punkty, status "INCOMPLETE". Cały dalszy kurs czeka na Ciebie. -
-
Aktualnie przerabiasz zagadnienia z zakresu wprowadzenia do Uczenia Maszynowego (UM) i Google Teachable Machine (GTM).
Najważniejsze rzeczy do zapamiętania to:- Uczenie Maszynowe (UM) to obszar AI, gdzie algorytmy uczą się na danych. Dzieli się na nadzorowane (z etykietami), nienadzorowane (odkrywanie wzorców) i przez wzmacnianie. Kurs koncentruje się na uczeniu nadzorowanym, a jego główne problemy to klasyfikacja (przypisywanie do kategorii) i predykcja (przewidywanie wartości liczbowych). [eduexe-source]7:1[/eduexe-source][eduexe-source]7:6[/eduexe-source][eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
- Google Teachable Machine (GTM) to narzędzie online do szybkiego tworzenia modeli UM bez programowania. Kluczowe kroki to: utworzenie projektu, zdefiniowanie klas, załadowanie danych, trenowanie i sprawdzenie działania modelu. Pamiętaj, że modele nie zawsze są w 100% pewne swoich ocen. [eduexe-source]8:1[/eduexe-source][eduexe-source]8:3[/eduexe-source][eduexe-source]8:4[/eduexe-source][eduexe-source]8:5[/eduexe-source][eduexe-source]8:6[/eduexe-source][eduexe-source]8:8[/eduexe-source]
-
-
Spędziłeś/aś w kursie łącznie 954 sekundy. Ukończyłeś/aś "Kwestionariusz początkowy" [eduexe-source]4:1[/eduexe-source] oraz odwiedziłeś/aś "Start" [eduexe-source]1:1[/eduexe-source] i "Spis treści" [eduexe-source]3:1[/eduexe-source]. W "AT - Wprowadzenie do UM - Test" [eduexe-source]9:1[/eduexe-source] masz 3 z 5 poprawnych odpowiedzi. Twój obecny wynik to 3 punkty, status "INCOMPLETE".Wymaga pracy: "Test początkowy" [eduexe-source]5:1[/eduexe-source] (wszystkie błędne) oraz quizy w modułach "A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego" [eduexe-source]7:1[/eduexe-source], "A2 - Wprowadzenie do Google Teachable Machine" [eduexe-source]8:1[/eduexe-source] i "B1 - Dane w procesie uczenia" [eduexe-source]11:1[/eduexe-source] (wymagają ukończenia/poprawy). Cały dalszy kurs czeka na Ciebie.