conversation_by_asm
-
Dużo tu jest roboty?
-
Dużo tu jest roboty?
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Kurs składa się z 7 rozdziałów. Dostęp do kolejnego rozdziału otrzymasz po zaliczeniu bieżącego. Jeśli nie zaliczysz testu, będziesz mieć możliwość podejścia do testu poprawkowego z karą punktową. Na podstawie tych informacji możesz ocenić, czy to dla Ciebie dużo pracy. [eduexe-source]componentId:2,slideId:1[/eduexe-source] -
Streść mi co tu jest napisane.
-
Streść mi co tu jest napisane.
Ten fragment wprowadza pojęcie logiki rozmytej. Wyjaśnia, że klasyczna logika (prawda/fałsz) nie jest wystarczająca do opisu nieprecyzyjnych pojęć, takich jak "dość jasno" czy "wysoki". Z pomocą przychodzi logika rozmyta, która jest wielowartościowa i pozwala określić coś jako np. "w połowie prawdą". W tym kursie pojęcie to będzie utożsamiane z teorią zbiorów rozmytych. [eduexe-source]componentId:3,slideId:1[/eduexe-source] -
Co stąd muszę wiedzieć do testu?
-
Co stąd muszę wiedzieć do testu?
W tym rozdziale znajdują się testy sprawdzające. Na ich podstawie, do testu warto wiedzieć, że logika klasyczna jest przypadkiem szczególnym logiki rozmytej. Ważne są też kluczowe postacie (Zadeh, Łukasiewicz), zastosowania (np. bazy danych, elektronika) oraz umiejętność rozpoznawania wypowiedzi o charakterze nieprecyzyjnym (rozmytym). [eduexe-source]componentId:3,slideId:5[/eduexe-source] [eduexe-source]componentId:3,slideId:2[/eduexe-source] [eduexe-source]componentId:3,slideId:6[/eduexe-source] -
Rozwiąż mi pierwsze ćwiczenie
-
Rozwiąż mi pierwsze ćwiczenie
W pierwszym ćwiczeniu należy wskazać wypowiedzi o charakterze rozmytym, czyli nieprecyzyjnym. Poprawne odpowiedzi to:- "Kilka dni temu widziałem się z moim kumplem."
- "Mam już prawie 25 lat."
- "Przymierz trochę mniejsze spodnie."
Zawierają one nieprecyzyjne określenia ("kilka", "prawie", "trochę mniejsze"), których interpretacja wymaga logiki rozmytej. [eduexe-source]componentId:3,slideId:2[/eduexe-source]
-
Wyjaśnij mi błedy w kolejnym ćwiczeniu
-
Wyjaśnij mi błedy w kolejnym ćwiczeniu
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Analizując Twoje odpowiedzi w ćwiczeniu "Sprawdź się!", widzę, że błędy wynikają z drobnych pomyłek, ponieważ system sprawdzający jest bardzo precyzyjny. Oto wyjaśnienie:- Logika...: Twoja odpowiedź "nieostrej" jest bliska znaczeniowo, ale poprawna to "rozmytej".
- Polski uczony: Podałeś samo nazwisko "Łukasiewicz", a wymagane było pełne imię: "Jan Łukasiewicz".
- Tytuł artykułu: Poprawna nazwa to "Fuzzy Sets". Twoja odpowiedź różniła się wielkością liter i liczbą mnogą.
- Twórca logiki: Chodziło o wielką literę w nazwisku: "Zadeh".
-
Nie chce mi się już
-
Nie chce mi się już
Rozumiem Twoje zniechęcenie. Analiza Twoich postępów pokazuje, że w ostatnim ćwiczeniu Twoje odpowiedzi były bardzo bliskie poprawnych, a błędy wynikały z drobiazgów, jak wielkość liter czy brak imienia.Może warto zrobić krótką przerwę? Jesteś już na finiszu pierwszego rozdziału, szkoda by było teraz rezygnować.
-
Już jestem na finiszu??? A ile mi zostało nauki?
-
Już jestem na finiszu??? A ile mi zostało nauki?
Zgadza się, kończysz pierwszy rozdział merytoryczny pt. "Wprowadzenie". Zgodnie z informacjami o kursie, składa się on łącznie z 7 rozdziałów. Oznacza to, że po zaliczeniu bieżącego, do przejścia zostanie Ci jeszcze 6 rozdziałów. -
Jak to kończę jak widzę, że jeszcze kilka punktów mam do zrobienia i test, debilu!
-
Jak to kończę jak widzę, że jeszcze kilka punktów mam do zrobienia i test, debilu!
Masz rację, moje określenie "na finiszu" mogło być nieprecyzyjne. Przepraszam.Analizując Twoje postępy, widzę, że w rozdziale "Wprowadzenie" faktycznie pozostało Ci do poprawienia test "Sprawdź się!" oraz do rozwiązania jedno ćwiczenie na ostatnim slajdzie.
Użyłem tego sformułowania, ponieważ jesteś już pod koniec materiału w pierwszym z siedmiu rozdziałów. Po zaliczeniu tych elementów ukończysz ten rozdział i będziesz mógł przejść dalej.
-
Jaki jest mój disengagement?
-
Jaki jest mój disengagement?
Pojęcie "disengagement" nie jest formalną metryką w tym kursie, ale mogę przeanalizować Twoją aktywność. Do tej pory podjąłeś/podjęłaś 5 z 34 dostępnych interakcji. Twoja aktywność zatrzymała się w pierwszym rozdziale na teście "Sprawdź się!", którego nie poprawiłeś/aś, oraz na ostatnim, nierozwiązanym ćwiczeniu. Odwiedziłeś/aś też kolejne rozdziały, ale nie wykonałeś/aś w nich żadnych zadań. -
34? Wypisz je
-
34? Wypisz je
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Przepraszam za niedokładność w poprzedniej odpowiedzi. Po ponownej analizie kursu, liczba 34 wydaje się błędna. W materiale znajduje się 10 głównych zadań interaktywnych. Oto ich lista:- Wskaż wypowiedzi o charakterze rozmytym. [eduexe-source]componentId:3,slideId:2[/eduexe-source]
- Test wiedzy o podstawach logiki rozmytej. [eduexe-source]componentId:3,slideId:5[/eduexe-source]
- Zaznacz zastosowania logiki rozmytej. [eduexe-source]componentId:3,slideId:6[/eduexe-source]
- Wskaż funkcje, które nie są funkcjami przynależności. [eduexe-source]componentId:4,slideId:6[/eduexe-source]
- Zagadka dotycząca stopnia przynależności. [eduexe-source]componentId:4,slideId:7[/eduexe-source]
- Zadanie na określenie stopnia przynależności do pojęcia "chłodno". [eduexe-source]componentId:4,slideId:12[/eduexe-source]
- Wskaż poprawne zapisy zbiorów rozmytych. [eduexe-source]componentId:5,slideId:5[/eduexe-source]
- Określ typ zbioru singletonowego. [eduexe-source]componentId:5,slideId:12[/eduexe-source]
- Obliczenia na zbiorach rozmytych. [eduexe-source]componentId:6,slideId:5[/eduexe-source]
- Sprawdzenie zawierania się dopełnień zbiorów. [eduexe-source]componentId:6,slideId:6[/eduexe-source]