conversation_by_66o
-
This post is deleted!
-
Do czego służy to forum?
-
Do czego służy to forum?
Nie mogę znaleźć informacji o tym, do czego służy to forum. Informacje dostępne w kontekście dotyczą różnych tematów związanych z uczeniem głębokim, sztuczną inteligencją i technologią komputerową, ale nie zawierają informacji o funkcjach lub celach tego forum.
-
Zatem o czym jest ten kurs?
-
Zatem o czym jest ten kurs?
Kurs ten ma na celu przybliżyć tematykę podstaw Uczenia Maszynowego (UM) z wykorzystaniem intuicyjnych przykładów. Składa się z czterech modułów tematycznych, które obejmują zagadnienia takie jak definicja, podział i zastosowania UM, dane w UM, podstawowe pojęcia UM, a także metryki. Kurs jest realizowany w zewnętrznym narzędziu - Google Teachable Machine, a realizacja całego kursu powinna zająć około 2 godzin.
-
Możesz streścić mi zawartość tego kursu?
-
Możesz streścić mi zawartość tego kursu?
Kurs ten ma na celu przybliżyć tematykę podstaw Uczenia Maszynowego (UM) z wykorzystaniem intuicyjnych przykładów. Składa się z czterech modułów tematycznych, które obejmują:
- Definicję, podział i zastosowania UM
- Dane w UM, problemy z danymi i sposoby ich rozwiązywania
- Podstawowe pojęcia UM, takie jak zbiór uczący, zbiór testowy, epoka, wsad, współczynnik uczenia, funkcja straty, przeuczenie, niedouczenie, macierz pomyłek
- Metryki, takie jak dokładność, precyzja, czułość, F-score, porównywanie modeli
Kurs jest realizowany w zewnętrznym narzędziu - Google Teachable Machine, a realizacja całego kursu powinna zająć około 2 godzin.
-
Pytanie 1
-
Pytanie 1
Oto odpowiedź na pytanie kursanta:
Pytanie 1
Nie znalazłem informacji w kontekście, która mówiłaby o tym, czym jest problem kwalifikacji w kontekście sztucznej inteligencji. Informacje dostępne w kontekście dotyczą innych tematów, takich jak teoria obliczeń, próbowanie Thompsona, czy definicja i podział Uczenia Maszynowego.
-
Pytanie 2
-
Pytanie 2
Pytanie 2
Aby porównać dwa modele Uczenia Maszynowego, należy wykonać następujące kroki w Google Teachable Machine:
- Wczytaj plik 'model_D6_A.tm' z materiałów (folder "Modele") do GTM. Wytrenuj model.
- Poprzez menu 'Zaawansowane', a następnie sekcję 'Dla zaawansowanych' wyświetl macierz (tablicę) pomyłek dla modelu.
- Oblicz dokładność (accuracy), precyzję (precision), czułość (recall) i F-score modelu. Wyniki zapisz. Możesz korzystać z kalkulatora.
- Wczytaj do GTM plik 'model_D6_B.tm' z materiałów (folder "Modele"). Wytrenuj model.
- Wyświetl macierz (tablicę) pomyłek dla modelu B.
- Oblicz wszystkie cztery metryki dla modelu B.
- Porównaj wyniki dla modelu A i dla modelu B.
Po wykonaniu tych kroków, będziesz w stanie porównać wyniki obu modeli i określić, który z nich jest lepszy.
-
Pytanie 3
-
Pytanie 3
Pytanie 3
W oparciu o dostępne informacje, nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Informacje dostępne w kontekście dotyczą tematów związanych z Uczeniem Maszynowym, sztuczną inteligencją i technologią komputerową, ale nie zawierają informacji o tym, czym jest problem rozpoznawania odręcznie pisanych cyfr w oparciu o dostarczone dane.
-
Pytanie 4
-
Pytanie 4
Pytanie 4
W oparciu o dostępne informacje, model Uczenia Maszynowego został wytrenowany na rozpoznawaniu odręcznie pisanych cyfr: 1, 2, 3, 5 oraz 7. Model ten został wytrenowany na podstawie danych, które zawierają zdjęcia odręcznie pisanych cyfr. Celem modelu jest trafne rozpoznawanie odręcznie pisanych cyfr, czyli klasyfikowanie ich do jednej z kategorii, które zna.
Jednak, jak wskazano w kontekście, model ten może mieć problemy z wykonywaniem swojego zadania, ponieważ:
- Dostarczono dane tylko dla połowy cyfr (0, 4, 6, 8 oraz 9), co oznacza, że model nie ma nawet zdefiniowanych klas dla tych cyfr i nie będzie w stanie je rozpoznać.
- Dla cyfry 5 dostarczono znacząco mniej przykładów niż dla cyfr 1, 2 i 7, co może powodować, że model ma trudności z rozpoznawaniem tej cyfry.
- Dla cyfry 3 dostarczono tylko jeden przykład, co prawdopodobnie uniemożliwi modelowi jej rozpoznawanie.
W związku z tym, model Uczenia Maszynowego może mieć problemy z wykonywaniem swojego zadania, zwłaszcza w przypadku cyfr, które nie zostały w pełni reprezentowane w danych treningowych.
-
Pytanie 5
-
Pytanie 5
Pytanie 5
W oparciu o dostępne informacje, nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Informacje dostępne w kontekście dotyczą tematów związanych z Uczeniem Maszynowym, sztuczną inteligencją i technologią komputerową, ale nie zawierają informacji o tym, jak rozwiązać problem z modelami Uczenia Maszynowego, które mają problemy z wykonywaniem swojego zadania.
Jednak, w oparciu o dostępne informacje, można stwierdzić, że problem z modelami Uczenia Maszynowego, które mają problemy z wykonywaniem swojego zadania, może być spowodowany brakiem danych treningowych lub niewystarczającą ilością danych treningowych. W takim przypadku, można rozważyć dodanie więcej danych treningowych lub poprawienie jakości danych treningowych.
Niestety, nie mam więcej informacji na ten temat, dlatego nie mogę udzielić więcej odpowiedzi.
-
Pytanie 6
-
Pytanie 6
Aby określić, który model jest lepszy, należy porównać wyniki obu modeli. Wyniki te obejmują dokładność (accuracy), precyzję (precision), czułość (recall) i F-score. Po wykonaniu kroków opisanych w pytaniu 2, będziesz mógł porównać wyniki dla modelu A i modelu B i określić, który z nich jest lepszy.
Wyniki porównania mogą wskazywać, który model jest bardziej dokładny, czyli który z nich osiąga wyższą dokładność (accuracy). Można również porównać precyzję (precision), czułość (recall) i F-score, aby uzyskać pełniejszą wizję, który model jest lepszy.
Pamiętaj, że porównanie wyników powinno być wykonane na podstawie tych samych danych, aby wyniki były porównywalne.
-
Pytanie 7