conversation_by_ux3
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Jasne, oto krótki przykład. Wyobraź sobie, że chcesz nauczyć komputer odróżniać zdjęcia psów od zdjęć kotów. W uczeniu maszynowym dostarczasz algorytmowi setki zdjęć z podpisami "pies" lub "kot". Na tej podstawie model uczy się wzorców i cech charakterystycznych dla każdej grupy. Po treningu jest w stanie samodzielnie ocenić, czy na nowym, nieznanym mu zdjęciu jest pies, czy kot. Jest to przykład uczenia nadzorowanego.
[eduexe-source]7:6[/eduexe-source] -
Nie wiem, do czego się odnosisz. Jestem na samym początku kursu. Jeszcze go nie znam. To nie jest dobry przykład.
-
Nie wiem, do czego się odnosisz. Jestem na samym początku kursu. Jeszcze go nie znam. To nie jest dobry przykład.
Masz rację, przepraszam za zamieszanie. Skoro jesteś na początku, zacznijmy od podstaw.Celem tego kursu jest przybliżenie Ci tematyki Uczenia Maszynowego. Jest to dziedzina sztucznej inteligencji, w której algorytmy uczą się na podstawie dostarczonych im danych (doświadczenia), aby móc podejmować decyzje lub prognozować wyniki, bez potrzeby bycia wprost zaprogramowanym do danego celu.
[eduexe-source]7:1[/eduexe-source][eduexe-source]1:1[/eduexe-source]
-
Które z poniższych technik są często stosowane do przetwarzania języka naturalnego (NLP)? Tokenizacja Lematyzacja Redukcja składniowa Parsowanie hiperparametryczne
-
Które z poniższych technik są często stosowane do przetwarzania języka naturalnego (NLP)? Tokenizacja Lematyzacja Redukcja składniowa Parsowanie hiperparametryczne
Brak informacji w dostarczonym źródle. -
Jaką rolę pełnią dane w procesie uczenia maszynowego?
-
Jaką rolę pełnią dane w procesie uczenia maszynowego?
Dane są kluczowym i niezbędnym elementem uczenia maszynowego. Algorytmy na podstawie dostarczonych im danych (doświadczenia) budują model matematyczny, który potrafi podejmować decyzje lub prognozować wyniki. Dane wykorzystuje się do trenowania i testowania działania modelu. Ich odpowiedni dobór i przygotowanie jest niezwykle ważne, by uczenie maszynowe było możliwe i skuteczne.
[eduexe-source]componentId:7,slideId:1[/eduexe-source]
[eduexe-source]componentId:11,slideId:1[/eduexe-source] -
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Zgodnie z Twoimi postępami, ukończyłeś/aś część wprowadzającą kursu. Wypełniłeś/aś kwestionariusz i podszedłeś/podeszłaś do testu początkowego, w którym nie udało Ci się zdobyć punktów.Przed Tobą cała merytoryczna część kursu. Składa się ona z czterech modułów do zrealizowania:
• Moduł A: Wprowadzenie do Uczenia Maszynowego
• Moduł B: Dane w Uczeniu Maszynowym
• Moduł C: Podstawowe pojęcia UM
• Moduł D: Metryki -
-
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Zgodnie z Twoimi postępami, ukończyłeś/aś część wprowadzającą (kwestionariusz, test początkowy) oraz pierwszy moduł merytoryczny: "Wprowadzenie do Uczenia Maszynowego". Za test cząstkowy z tego modułu udało Ci się zdobyć 5 punktów.Przed Tobą do zrealizowania pozostały trzy moduły:
• Moduł B: Dane w Uczeniu Maszynowym
• Moduł C: Podstawowe pojęcia UM
• Moduł D: Metryki -
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
Ukończyłeś/aś moduł "Dane w Uczeniu Maszynowym". Najważniejsze jest, by pamiętać, że odpowiedni dobór i przygotowanie danych ma kluczowe znaczenie dla skuteczności modelu.Najważniejsze problemy z danymi i sposoby radzenia sobie z nimi to:
• Nierówna liczebność klas: rozwiązaniem jest dodanie przykładów do mniej licznej klasy.
• Dane spoza klas: należy dodać nową klasę z odpowiednią liczbą przykładów.
• Przypadki graniczne: można dodać więcej podobnych przykładów lub utworzyć klasę pośrednią.[eduexe-source]componentId:11:slideId:1[/eduexe-source]
[eduexe-source]componentId:12:slideId:5[/eduexe-source] -
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
Oczywiście. Najważniejsze pojęcia z aktualnego modułu kursu ("Podstawowe pojęcia UM") to:- Zbiór uczący i testowy: Zbiór uczący to dane, na których model trenuje (jak zadania w podręczniku). Zbiór testowy to nowe dane, używane do sprawdzenia, jak dobrze model się nauczył (jak egzamin). [eduexe-source]componentId:15,slideId:3[/eduexe-source]
- Epoka: Jedno pełne przejście modelu przez cały zbiór uczący w trakcie treningu. [eduexe-source]componentId:16,slideId:3[/eduexe-source]
- Strata (loss): Miara błędu modelu. Im jest niższa, tym model działa lepiej. [eduexe-source]componentId:17,slideId:2[/eduexe-source]
- Przeuczenie (overfitting): Zjawisko, w którym model zbyt mocno dopasowuje się do danych uczących ("uczy się ich na pamięć") i przez to słabo radzi sobie z nowymi danymi. [eduexe-source]componentId:17,slideId:4[/eduexe-source]
- Macierz pomyłek: Tabela, która pokazuje, ile przykładów ze zbioru testowego model sklasyfikował poprawnie, a ile błędnie. [eduexe-source]componentId:18,slideId:1[/eduexe-source]