conversation_by_ye6
-
Topic created
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Oto wyjaśnienie najważniejszych pojęć z działu "Podstawowe pojęcia UM":- Zbiór uczący i testowy: Zbiór danych do nauki modelu (uczący) oraz zbiór do sprawdzenia jego skuteczności (testowy). [eduexe-source]15:3[/eduexe-source]
- Epoka: Jedno pełne przejście modelu przez cały zbiór uczący podczas treningu. [eduexe-source]16:3[/eduexe-source]
- Przeuczenie i niedouczenie: Gdy model za dobrze "zapamiętał" dane uczące (przeuczenie) lub jest zbyt prosty, by się nauczyć (niedouczenie). [eduexe-source]17:4[/eduexe-source][eduexe-source]17:6[/eduexe-source]
- Macierz pomyłek: Tabela pokazująca, ile razy model poprawnie i błędnie zaklasyfikował przykłady. [eduexe-source]18:1[/eduexe-source]
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Dopiero rozpoczynasz kurs. Zapoznałeś/aś się z jego sekcją startową, spędzając w niej 60 sekund.Do wykonania pozostały Ci wszystkie cztery moduły merytoryczne (A, B, C, D) oraz wszystkie testy: początkowy, cztery testy cząstkowe i test końcowy. Twój ogólny postęp w kursie jest na razie zerowy.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Podsumowując dział "Podstawowe pojęcia UM", najważniejsze rzeczy do zapamiętania to:- Zbiór uczący i testowy: Dane do nauki modelu (uczący) i do sprawdzenia jego skuteczności (testowy).
- Epoka: Jedno pełne przejście modelu przez cały zbiór uczący.
- Funkcja straty: Miara błędu modelu, którą proces uczenia stara się minimalizować.
- Przeuczenie i niedouczenie: Gdy model za dobrze dopasował się do danych uczących (przeuczenie) lub jest zbyt prosty, by się nauczyć (niedouczenie).
- Macierz pomyłek: Tabela pokazująca, ile razy model poprawnie i błędnie zaklasyfikował przykłady ze zbioru testowego. Jest podstawą do oceny modelu.
[eduexe-source]20:1[/eduexe-source]
-
-
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Przeszedłeś/przeszłaś przez sekcje wprowadzające, test początkowy (bez powodzenia) i rozpocząłeś/rozpoczęłaś pracę z Modułem A "Wprowadzenie do Uczenia Maszynowego". Jesteś w trakcie jego realizacji.Do wykonania pozostało Ci dokończenie Modułu A i jego testu cząstkowego, a także całe Moduły B, C i D wraz z ich testami. Na końcu czeka Cię również podsumowanie i ewentualnie test końcowy. [eduexe-source]3:1[/eduexe-source]