conversation_by_fg8
-
Czy mogę zacząć od innego modułu?
-
Czy mogę zacząć od innego modułu?
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Zgodnie z informacjami zawartymi we wprowadzeniu do kursu, kolejne jego elementy stają się widoczne w miarę Twoich postępów. Oznacza to, że nawigacja jest sekwencyjna i nie możesz rozpocząć nauki w dalszych modułach, dopóki nie ukończysz tych, które je poprzedzają.
[eduexe-source]componentId:1,slideId:1[/eduexe-source] -
Czy powinienem rozwiązywać moduł A3 (dodakowy przykład)?
-
Czy powinienem rozwiązywać moduł A3 (dodakowy przykład)?
Moduł, o który pytasz („Wprowadzenie do UM - dodatkowy przykład”), to dodatkowe, nieobowiązkowe ćwiczenie. Jego celem jest ponowne przećwiczenie tworzenia prostego modelu w Google Teachable Machine. Biorąc pod uwagę Twoje bardzo dobre wyniki w testach, możesz samodzielnie zdecydować, czy potrzebujesz dodatkowego utrwalenia materiału. Nie jest to krok wymagany, aby kontynuować kurs.[eduexe-source]componentId:10,slideId:2[/eduexe-source][eduexe-source]componentId:3,slideId:1[/eduexe-source]
-
Jestem na ćwiczeniu z modułu B2. Czy możesz mi podpowiedzieć, na czym polega problem z plikiem test_B1.jpg?
-
Jestem na ćwiczeniu z modułu B2. Czy możesz mi podpowiedzieć, na czym polega problem z plikiem test_B1.jpg?
Plik "test_B1.jpg" przedstawia tzw. przypadek graniczny. Jest to niechlujnie zapisana cyfra, którą nawet człowiekowi może być trudno jednoznacznie rozpoznać. Model ma problem z jej klasyfikacją, ponieważ może być ona zinterpretowana jako "1", "2" lub nawet "7".[eduexe-source]11:8[/eduexe-source]
[eduexe-source]14:6[/eduexe-source] -
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2–3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.
-
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2–3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Jasne, oto kilka pytań kontrolnych z ostatnio przerobionego przez Ciebie modułu o podstawowych pojęciach w Uczeniu Maszynowym. Spróbuj na nie odpowiedzieć, a ja sprawdzę Twoje rozumienie.- Wyobraź sobie, że funkcja straty Twojego modelu dla zbioru uczącego ciągle maleje, ale dla zbioru testowego po pewnym czasie zaczyna rosnąć. Jak nazywamy to zjawisko?
- Jaki jest główny cel podziału danych na zbiór uczący i zbiór testowy?
- Co pokazuje nam macierz pomyłek (confusion matrix)?
-
Halo?
-
Halo?
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Tak, jestem. Czekam na Twoje odpowiedzi na zadane wcześniej pytania kontrolne. Jeśli potrzebujesz chwili na zastanowienie lub chcesz, żebym Ci coś podpowiedział, po prostu daj znać. -
Odpowiedzi: 1 - Przeuczenie 2 - Sprawdzenie modelu na danych, na których się nie uczył 3 - Macierz pomyłek pokazuje liczbę i charakter błędów popełnionych przez model na zbiorze testowym
-
Odpowiedzi: 1 - Przeuczenie 2 - Sprawdzenie modelu na danych, na których się nie uczył 3 - Macierz pomyłek pokazuje liczbę i charakter błędów popełnionych przez model na zbiorze testowym
Wszystkie Twoje odpowiedzi są prawidłowe. Gratulacje, świetnie rozumiesz te pojęcia!- Przeuczenie (overfitting) to dokładnie to zjawisko, które opisałeś/aś. Model zbyt mocno dopasowuje się do danych uczących i traci zdolność generalizacji. [eduexe-source]componentId:17,slideId:4[/eduexe-source]
- Zgadza się, głównym celem podziału jest sprawdzenie, jak model radzi sobie z nowymi, nieznanymi mu danymi. [eduexe-source]componentId:15,slideId:3[/eduexe-source]
- Dokładnie tak, macierz pomyłek pokazuje, ile przykładów i z której klasy zostało poprawnie lub błędnie zaklasyfikowanych. [eduexe-source]componentId:18,slideId:2[/eduexe-source]
-
Na podstawie moich postępów w kursie wskaż jedną najważniejszą rzecz, którą powinienem/powinnam teraz zrobić. Uzasadnij krótko i zaproponuj pierwszy konkretny krok.
-
Na podstawie moich postępów w kursie wskaż jedną najważniejszą rzecz, którą powinienem/powinnam teraz zrobić. Uzasadnij krótko i zaproponuj pierwszy konkretny krok.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Na podstawie Twoich postępów, najważniejszą rzeczą jest teraz ukończenie modułu "Metryki" (Moduł D).Uzasadnienie: Analiza Twoich postępów pokazuje, że jest to ostatni moduł merytoryczny, który właśnie rozpocząłeś/aś, ale nie ukończyłeś/aś jeszcze żadnego z zawartych w nim ćwiczeń.
Pierwszy krok: Wróć do sekcji "Metryki" i odpowiedz na pierwsze pytanie kontrolne, dotyczące analizy macierzy pomyłek.