conversation_by_79w
-
Zadaj mi pytanie na temat uczenia maszynowego
-
Zadaj mi pytanie na temat uczenia maszynowego
Dostarczamy naszemu modelowi UM dane o objawach pacjentów (czy występują, czy nie i w jakim stopniu), a także informację, czy u każdego pacjenta została czy nie została zdiagnozowana choroba X. Celem modelu ma być podejmowanie decyzji, czy pacjent jest chory na X na podstawie jego zestawu objawów. Mamy tutaj do czynienia z uczeniem...
- nadzorowanym
- nienadzorowanym
- przez wzmacnianie
[eduexe-source]7:7[/eduexe-source]
-
Myślę, że chodzi o uczeniu nadzorowanym
-
Myślę, że chodzi o uczeniu nadzorowanym
Tak, masz rację. W opisanym przypadku, gdzie modelowi dostarczane są dane o objawach pacjentów wraz z informacją, czy u każdego pacjenta zdiagnozowano chorobę X (czyli prawidłowe etykiety wynikowe), mamy do czynienia z uczeniem nadzorowanym. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]
-
A podaj przykład uczenia nienadzorowanego
-
A podaj przykład uczenia nienadzorowanego
Uczenie nienadzorowane (ang. unsupervised learning) to kategoria uczenia maszynowego, gdzie model nie ma dostępu do "prawidłowych odpowiedzi", a jego zadaniem jest samodzielne odkrycie wzorców i zależności w danych. Przykładowo, modelowi można dostarczyć wymieszane zdjęcia różnych gatunków zwierząt, a on, bez podawania nazw gatunków, podzieli zdjęcia według gatunków (np. "grupa zdjęć A jest wyraźnie różna od grupy zdjęć B"). Podstawowymi problemami uczenia nienadzorowanego są klasteryzacja i redukcja wymiarowości.
[eduexe-source]7:6[/eduexe-source] -
Co to jest klasteryzacja
-
Co to jest klasteryzacja
Brak informacji w dostarczonym źródle.
-
Czy w kursie nie wyjaśniono tego pojęcia?
-
Czy w kursie nie wyjaśniono tego pojęcia?
Tak, pojęcie "klasteryzacja" jest wspomniane w kursie jako jeden z podstawowych problemów uczenia nienadzorowanego, ale nie zostało ono szczegółowo wyjaśnione ani zdefiniowane. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]
-
Ile czasu powinienem poświęcić na przejście tego kursu?
-
Ile czasu powinienem poświęcić na przejście tego kursu?
Realizacja całego kursu powinna zająć Ci około 2 godzin. [eduexe-source]1:1[/eduexe-source]
-
Czy kurs dotyczy podstaw uczenia maszynowego, czy jest to wiedza dla zaawansowanych?
-
Czy kurs dotyczy podstaw uczenia maszynowego, czy jest to wiedza dla zaawansowanych?
Kurs dotyczy podstaw Uczenia Maszynowego. Jego celem jest przybliżenie tematyki podstaw UM z wykorzystaniem intuicyjnych przykładów. [eduexe-source]1:1[/eduexe-source]