conversation_by_0bc
-
Dlaczego w module A2 wybieramy jako projekt wizualny Standardowy model obrazu? Kiedy skorzystalibyśmy z drugiego modelu "Wtopiony model obrazu"?
-
Dlaczego w module A2 wybieramy jako projekt wizualny Standardowy model obrazu? Kiedy skorzystalibyśmy z drugiego modelu "Wtopiony model obrazu"?
W module A2 wybieramy jako projekt wizualny Standardowy model obrazu, ponieważ w tym miejscu nie ma informacji o innym modelu, który byłby bardziej odpowiedni. Standardowy model obrazu jest najbardziej podstawowym modelem, który jest dostępny w Google Teachable Machine, i jest on używany jako punkt wyjścia dla większości projektów.
Jeśli chodzi o drugi model "Wtopiony model obrazu", nie ma wzmianki o nim w dostępnym kontekście. Nie wiemy, jakie są jego cechy i w jakich sytuacjach byłby on bardziej odpowiedni niż Standardowy model obrazu. Zatem nie możemy powiedzieć, kiedy skorzystać z drugiego modelu.
-
Jakie są alternatywne oprogramowania do trenowania modeli do Teachable Machine?
-
Jakie są alternatywne oprogramowania do trenowania modeli do Teachable Machine?
Nie ma wzmianki o alternatywnych oprogramowaniach do trenowania modeli w dostępnym kontekście. Kontekst dotyczy wyłącznie Google Teachable Machine i nie zawiera informacji o innych narzędziach do trenowania modeli.
-
Powiedz mi coś o autorach kursu
-
Powiedz mi coś o autorach kursu
Nie ma wzmianki o autorach kursu w dostępnym kontekście.
-
Mój model nie pozwala mi wczytać obrazka do analizowania. Czym może być to spowodowane i jak to naprawić?
-
Mój model nie pozwala mi wczytać obrazka do analizowania. Czym może być to spowodowane i jak to naprawić?
Nie mogę znaleźć informacji w dostępnym kontekście, która mogłaby pomóc w rozwiązaniu problemu z wczytywaniem obrazka do analizowania. Kontekst dotyczy głównie problemów z trenowaniem modelu i poprawiania jego działania, a nie z wczytywaniem danych wejściowych.
-
Jak można rozwiązać problem przypadku granicznego między klasami?
-
Jak można rozwiązać problem przypadku granicznego między klasami?
W przypadku rozwiązywania problemu przypadku granicznego między klasami, możemy wykorzystać dwie metody:
- Dodanie dodatkowych danych, w tym przypadku prawidłowej, jednoznacznej identyfikacji, aby poszukać w nich więcej podobnych przypadków granicznych i dodać je do prawidłowych dla nich klas. Musi się ich jednak zebrać więcej niż kilka, by nasze działanie mogło odnieść skutek.
- Stworzenie klasy pośredniej, w tym wypadku np. "Nieokreślone", i umieszczenie w niej wszystkich trudnych przypadków.
Te metody zostały opisane w kontekście jako rozwiązania problemu przypadku granicznego między klasami w przypadku, gdy model nie jest w stanie jednoznacznie zdecydować się na żadną z opcji lub decyduje niepoprawnie.
-
Czy w Google Teachable Machine mogę dostoswać procent danych testowych?
-
Czy w Google Teachable Machine mogę dostoswać procent danych testowych?
Nie, w Google Teachable Machine nie możesz dostosować procentu danych testowych. Jak wskazano w kontekście, dane są automatycznie dzielone na zbiór uczący i zbiór testowy w proporcji 85:15 i nie da się ręcznie zmienić tej proporcji.
-
Wytłumacz mi na czym polega wielkość wsadu
-
Wytłumacz mi na czym polega wielkość wsadu
Wielkość wsadu (ang. batch size) to rozmiar porcji treningowej, czyli liczba przykładów, jaką model otrzymuje na raz do trenowania w pojedynczej iteracji swojego działania.
-
Czym w tym kontekście jest iteracja działania?
-
Czym w tym kontekście jest iteracja działania?
W tym kontekście, iteracja działania oznacza pojedynczą porcję treningową, czyli liczbę przykładów, jaką model otrzymuje na raz do trenowania w swoim działaniu.
-
W jaki sposó zmienianie tej wartości wpływa na trenowanie modelu?
-
W jaki sposó zmienianie tej wartości wpływa na trenowanie modelu?
W tym kontekście nie ma informacji o tym, jak zmiana wielkości wsadu wpływa na trenowanie modelu. Kontekst dotyczy głównie problemów z trenowaniem modelu i poprawiania jego działania, a nie z parametrów trenowania.
-
Czy wielkość wsadu jest jakoś zależna z procentem danych testowych?
-
Czy wielkość wsadu jest jakoś zależna z procentem danych testowych?
Nie, kontekst nie wskazuje, że wielkość wsadu jest w jakikolwiek sposób zależna od procentu danych testowych. Wielkość wsadu jest opisana jako rozmiar porcji treningowej, czyli liczba przykładów, jaką model otrzymuje na raz do trenowania w pojedynczej iteracji swojego działania, natomiast procent danych testowych jest automatycznie ustalony w Google Teachable Machine w proporcji 85:15.