conversation_by_j0z
-
Na ile procent model jest przekonany, że ma do czynienia ze zdjęciem kota?
-
Na ile procent model jest przekonany, że ma do czynienia ze zdjęciem kota?
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Według treści kursu, po wgraniu pliku 'test2.jpg', model jest przekonany na 99% procent, że ma do czynienia ze zdjęciem kota. [eduexe-source]8:7[/eduexe-source] -
Z jakim problemem z danymi mamy do czynienia w przypadku pliku "test_B3.jpg"?
-
Z jakim problemem z danymi mamy do czynienia w przypadku pliku "test_B3.jpg"?
W przypadku pliku "test_B3.jpg" mamy do czynienia z problemem danych spoza klas. Model nie potrafi rozpoznać cyfry "4", ponieważ w procesie trenowania nie miała ona zdefiniowanej klasy. [eduexe-source]11:10[/eduexe-source][eduexe-source]14:4[/eduexe-source] -
Jakie pytania są w BT - Dane w procesie uczenia - Test
-
Jakie pytania są w BT - Dane w procesie uczenia - Test
Brak informacji w dostarczonym źródle. -
Co zrobiłem nie tak w ostatnim teście. Opisz dokładnie wszystkie błędy.
-
Co zrobiłem nie tak w ostatnim teście. Opisz dokładnie wszystkie błędy.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
W ostatnim teście "BT - Dane w procesie uczenia - Test" (Component ID: 13) popełniłeś błąd w jednym pytaniu:Pytanie: "Jak można naprawić problem z błędnie klasyfikowanym przypadkiem granicznym pomiędzy dwiema klasami?"
Twoja odpowiedź: Zaznaczyłeś tylko opcję "dodać klasę pośrednią i załadować do niej odpowiednią liczbę przykładów".
Poprawne odpowiedzi to: "dodać klasę pośrednią i załadować do niej odpowiednią liczbę przykładów" ORAZ "załadować więcej przypadków granicznych do ich odpowiednich klas". [eduexe-source]12:3[/eduexe-source]
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
Spędziłeś w kursie około 77 minut [eduexe-source]1:1[/eduexe-source]. Twój aktualny wynik to 17 punktów, status 'ZALICZONE'.Wykonane:
- Ukończyłeś wszystkie sekcje modułów A i B, w tym test 'AT - Wprowadzenie do UM - Test' (100% poprawnych odpowiedzi).
- Zaliczyłeś też sekcję C1 (Podstawowe pojęcia UM - Zbiór uczący i zbiór testowy).
Wymaga pracy:
- Obecnie jesteś w sekcji C2 (Podstawowe pojęcia UM - epoki, wsad i współczynnik uczenia się), gdzie masz nierozwiązane ćwiczenia.
- W 'Teście początkowym' (ID: 6) i 'BT - Dane w procesie uczenia - Test' (ID: 13) masz po 1 błędzie.
- Do ukończenia pozostały sekcje C3, C4, C5, test CT, cały moduł D (Metryki) oraz Zadanie końcowe.
-
340 / 16
-
340 / 16
Odpowiedzią na Twoje pytanie jest 21.25.Oznacza to, że do ukończenia jednej epoki, czyli przejścia modelu przez wszystkie 340 przykładów ze zbioru uczącego, przy wielkości wsadu równej 16, potrzebne będzie 21 pełnych wsadów oraz jeden dodatkowy wsad na pozostałe przykłady. Łącznie daje to 22 wsady. [eduexe-source]16:6[/eduexe-source]
-
gdzie popełniłem błąd?
-
gdzie popełniłem błąd?
W ostatnim teście "CT - Podstawowe pojęcia UM - Test" (Component ID: 19) popełniłeś błąd w pytaniu: "Pracujemy na modelu wczytanym do GTM z pliku "model_CT.tm". Z ilu wsadów dla wczytanego modelu będzie składać się pojedyncza epoka?"Twoja odpowiedź to 18, a poprawna to 11. Liczba wsadów na epokę to liczba przykładów w zbiorze uczącym podzielona przez wielkość wsadu, zaokrąglona w górę. Jeśli zbiór uczący ma 170 przykładów, a wielkość wsadu wynosi 16, to potrzeba 170/16 = 10 pełnych wsadów i jednego dodatkowego wsadu dla pozostałych 10 przykładów, co daje łącznie 11 wsadów. [eduexe-source]16:5[/eduexe-source]
-
Ale wielkość zbioru danych to 400. 85% z tego to zbiór treningowy - 360 w batchach wielkości 20 daje to nam 18,
-
Ale wielkość zbioru danych to 400. 85% z tego to zbiór treningowy - 360 w batchach wielkości 20 daje to nam 18,
Twoje obliczenia są poprawne, jeśli wielkość zbioru danych wynosi 400, z czego 85% stanowi zbiór treningowy (czyli 340 przykładów, a nie 360, jeśli 85% z 400 to 340), a wielkość wsadu to 20. W takim przypadku 340 / 20 = 17 wsadów.Jednakże, pytanie w teście "CT - Podstawowe pojęcia UM - Test" (Component ID: 19) odnosiło się do przykładu z kursu, gdzie zbiór uczący składał się ze 170 przykładów, a domyślna wielkość wsadu wynosiła 16. W tym kontekście, liczba wsadów na epokę to 170 podzielone przez 16, co daje 10 pełnych wsadów i jeden dodatkowy wsad dla pozostałych 10 przykładów, czyli łącznie 11 wsadów. [eduexe-source]16:5[/eduexe-source]
-
Czy są jakieś inne narzęędzia niż GTM?
-
Czy są jakieś inne narzęędzia niż GTM?
Kurs skupia się na Google Teachable Machine (GTM) jako narzędziu do tworzenia modeli Uczenia Maszynowego i nie wspomina o innych narzędziach. [eduexe-source]8:1[/eduexe-source] -
W których sekcjach spędziłem najwięcej czasu?
-
W których sekcjach spędziłem najwięcej czasu?
Najwięcej czasu spędziłeś w następujących sekcjach:- D8 - Omówienie ćwiczenia z porównywania modeli: około 46 minut
- C2 - Podstawowe pojęcia UM - epoki, wsad i współczynnik uczenia się: około 14 minut
- C1 - Podstawowe pojęcia UM - Zbiór uczący i zbiór testowy: około 14 minut
- A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego: około 14 minut
- A2 - Wprowadzenie do Google Teachable Machine: około 10 minut