conversation_by_7uh
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Aktualna część kursu, "C4 - Podstawowe pojęcia UM - Macierz pomyłek", wprowadza Cię w koncepcję Macierzy Pomyłek (nazywanej też tablicą pomyłek), która jest kluczowa do oceny modeli Uczenia Maszynowego.Najważniejsze rzeczy do zapamiętania:
- Macierz Pomyłek służy do oceny, jak model klasyfikuje przykłady ze zbioru testowego, pokazując, ile z nich zostało poprawnie i błędnie przypisanych do poszczególnych klas. [18:1]
- Dla dwóch klas (np. kanarki i wróble) macierz dzieli się na cztery części: poprawnie zaklasyfikowane kanarki (prawdziwie pozytywne), kanarki błędnie zaklasyfikowane jako wróble (fałszywie negatywne), wróble błędnie zaklasyfikowane jako kanarki (fałszywie pozytywne) oraz poprawnie zaklasyfikowane wróble (prawdziwie negatywne). [18:2]
- Rozmiar macierzy zależy od liczby klas (np. 3x3 dla trzech klas). [18:2]
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Dotychczas spędziłeś w kursie około 135 minut. Obecnie znajdujesz się w komponencie "CT - Podstawowe pojęcia UM - Test". [19:1]Wykonane:
- Ukończyłeś "Test początkowy" (10 pkt). [5:interactions]
- Wypełniłeś "Kwestionariusz początkowy". [4:interactions]
- Przejrzałeś materiały startowe i spis treści. [1:2]
- Rozwiązałeś poprawnie 2 testy cząstkowe (z modułu A i B). [9:interactions][13:interactions]
Wymaga pracy:
- Masz nierozwiązane zadania/quizy w modułach A (A1, A2, A3), B (B1, B2) i C (C3). W module A (A1) jeden quiz został rozwiązany niepoprawnie. [7:7]
- Do ukończenia pozostał test cząstkowy z modułu C (obecnie znajdujesz się w tym komponencie).
- Cały moduł D ("Metryki") wraz z testem cząstkowym.
- Zadanie końcowe.
Twój obecny wynik w kursie to 20 punktów. Status: NIEKOMPLETNY.
-
-
Dotychczas spędziłeś w kursie około 140 minut. Obecnie znajdujesz się w komponencie "C5 - Podstawowe pojęcia UM - dodatkowe przykłady". [20:1]Wykonane:
- Ukończyłeś "Test początkowy" (10 pkt). [5:interactions]
- Wypełniłeś "Kwestionariusz początkowy". [4:interactions]
- Przejrzałeś materiały startowe i spis treści. [1:2]
- Rozwiązałeś poprawnie testy cząstkowe z modułów A i B. [9:interactions][13:interactions]
- Ukończyłeś większość quizów w modułach A, B i C.
Wymaga pracy:
- W module C, w komponencie "C3 - Podstawowe pojęcia UM - strata, przeuczenie, niedouczenie" jest jeden quiz, który nie został jeszcze rozwiązany. [17:3]
- Test cząstkowy z modułu C ("CT - Podstawowe pojęcia UM - Test") nie został rozwiązany w pełni poprawnie. [19:interactions]
- Cały moduł D ("Metryki") wraz z testem cząstkowym.
- Zadanie końcowe.
Twój obecny wynik w kursie to 24 punkty. Status ukończenia kursu to "NIEKOMPLETNY".
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
Aktualna część kursu "C5 - Podstawowe pojęcia UM - dodatkowe przykłady" rekapituluje kluczowe pojęcia:- Zbiór uczący i testowy: Dane do nauki i sprawdzania modelu. [20:1]
- Epoka: Jednokrotne przejście modelu przez cały zbiór uczący. [20:1]
- Przeuczenie/Niedouczenie: Problemy, gdy model uczy się za bardzo/za mało. [20:1]
- Macierz pomyłek: Tabela pokazująca, jak model klasyfikuje przykłady. [20:1]
-
aktualna czesc D2 - Dokładność (Accuracy)
-
aktualna czesc D2 - Dokładność (Accuracy)
Aktualna część kursu, "D2 - Dokładność (Accuracy)", wyjaśnia podstawową metrykę oceny modeli Uczenia Maszynowego.Najważniejsze pojęcia to:
- Dokładność (Accuracy): To stosunek poprawnie zaklasyfikowanych przez model przykładów testowych do wszystkich przykładów testowych. Im wyższa wartość (bliżej 1), tym lepszy model. [22:1]
- Obliczanie dokładności: Suma poprawnie sklasyfikowanych przypadków (prawdziwie pozytywne i prawdziwie negatywne) podzielona przez sumę wszystkich przypadków testowych. [22:1]
- Ograniczenia dokładności: Nie zawsze jest dobrą miarą, zwłaszcza gdy klasy mają bardzo nierówną liczebność. W takich przypadkach model może uzyskać wysoką dokładność, ignorując rzadszą klasę, co czyni go bezużytecznym. [22:6]
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
Wyobraź sobie model, który ma wykrywać bardzo rzadką chorobę, występującą u 1% populacji. Jeśli model zawsze będzie klasyfikował osoby jako zdrowe (ignorując rzadką klasę chorych), jego dokładność wyniesie aż 99% (bo poprawnie rozpozna 99 zdrowych osób na 100). Jednak taki model będzie bezużyteczny, ponieważ nie wykryje żadnej chorej osoby. [22:6] -
-
Dotychczas spędziłeś w kursie około 166 minut. Obecnie znajdujesz się w komponencie "Zakończenie". [47:1]Wykonane:
- Ukończyłeś "Test początkowy" z wynikiem 10 punktów. [5:interactions]
- Wypełniłeś "Kwestionariusz początkowy" oraz "Kwestionariusz końcowy". [4:interactions][27:interactions]
- Przejrzałeś materiały startowe i spis treści. [1:2][3:1]
- Rozwiązałeś poprawnie wszystkie quizy w modułach A, B, C (oprócz jednego w C3) i D.
- Rozwiązałeś poprawnie testy cząstkowe z modułów A, B i D. [9:interactions][13:interactions][28:interactions]
Wymaga pracy:
- W komponencie "C3 - Podstawowe pojęcia UM - strata, przeuczenie, niedouczenie" jeden quiz nie został jeszcze rozwiązany. [17:3]
- Test cząstkowy z modułu C ("CT - Podstawowe pojęcia UM - Test") nie został rozwiązany w pełni poprawnie. [19:interactions]
- "Zadanie końcowe" nie zostało jeszcze wykonane. [1:1]
Twój obecny wynik w kursie to 48 punktów. Status ukończenia kursu to "NIEKOMPLETNY", jednak status sukcesu to "PASSED".