conversation_by_7uh
-
na ktorym etapie zaraz jestem wedlug twoich danych?
-
na ktorym etapie zaraz jestem wedlug twoich danych?
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Obecnie znajdujesz się w komponencie "B2 - Istotność danych w UM - naprawa modelu". [eduexe-source]12:1[/eduexe-source] -
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Aktualna część kursu, "B2 - Istotność danych w UM - naprawa modelu", uczy, jak poprawiać działanie modelu Uczenia Maszynowego poprzez modyfikację danych.Najważniejsze rzeczy do zapamiętania:
- Jeśli model nie rozpoznaje obiektów, dla których nie ma klasy, należy dodać nową klasę i przykłady. [eduexe-source]12:1[/eduexe-source]
- Gdy klasy mają nierówną liczebność (np. jedna ma za mało przykładów), trzeba uzupełnić tę klasę o dodatkowe dane. [eduexe-source]12:1[/eduexe-source]
- W przypadku trudnych do sklasyfikowania "przypadków granicznych" można dodać więcej podobnych przykładów do istniejących klas lub utworzyć klasę pośrednią. [eduexe-source]12:3[/eduexe-source]
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
-
Jeśli model rozpoznający cyfry nie radzi sobie z cyfrą "4", bo nie ma dla niej zdefiniowanej klasy, dodaj nową klasę "4" i załaduj do niej odpowiednie przykłady. Jeśli cyfra "3" jest słabo rozpoznawana, ponieważ klasa "3" ma tylko jeden przykład, uzupełnij ją o więcej danych, aby poprawić działanie modelu. [eduexe-source]12:1[/eduexe-source][eduexe-source]14:4[/eduexe-source][eduexe-source]14:5[/eduexe-source] -
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu.
W aktualnej części kursu "B2 - Istotność danych w UM - naprawa modelu" poznajesz sposoby poprawiania działania modelu Uczenia Maszynowego poprzez pracę z danymi. Najważniejsze pojęcia to:- Dane spoza klas: Jeśli model nie rozpoznaje czegoś, bo nie ma dla tego zdefiniowanej klasy, musisz dodać nową klasę i dostarczyć jej przykłady. [eduexe-source]12:1[/eduexe-source]
- Nierówna liczebność klas: Kiedy jedna klasa ma znacznie mniej przykładów niż inne, model może jej słabo się nauczyć. Trzeba wtedy uzupełnić tę klasę o więcej danych. [eduexe-source]12:1[/eduexe-source]
- Przypadki graniczne: Dla danych trudnych do jednoznacznej klasyfikacji (np. nieczytelna cyfra), można dodać więcej podobnych przykładów do istniejących klas lub stworzyć klasę pośrednią, jeśli jest ich wiele. [eduexe-source]12:3[/eduexe-source]
Dzięki tym działaniom model lepiej radzi sobie z różnorodnością danych.
-
-
W aktualnej części kursu "B2 - Istotność danych w UM - naprawa modelu" uczysz się, jak poprawiać działanie modelu Uczenia Maszynowego poprzez pracę z danymi. Najważniejsze pojęcia to:- Dane spoza klas: Gdy model napotka coś, czego nie potrafi przypisać do żadnej zdefiniowanej kategorii (np. cyfrę "4", której nie zna), należy dodać nową klasę i dostarczyć jej przykłady. [eduexe-source]12:1[/eduexe-source]
- Nierówna liczebność klas: Jeśli jedna kategoria ma zbyt mało przykładów (np. tylko jeden dla cyfry "3"), model może jej słabo się nauczyć. Trzeba wtedy uzupełnić tę klasę o więcej danych. [eduexe-source]12:1[/eduexe-source]
- Przypadki graniczne: To dane trudne do jednoznacznej klasyfikacji (np. nieczytelna cyfra). Można dodać więcej takich przykładów do istniejących klas lub stworzyć dla nich klasę pośrednią, np. "Niejednoznaczne". [eduexe-source]12:3[/eduexe-source]
Dzięki tym działaniom model lepiej radzi sobie z różnorodnością danych.
-
aktualna czesc to C2 - Podstawowe pojęcia UM - epoki, wsad i współczynnik uczenia się
-
aktualna czesc to C2 - Podstawowe pojęcia UM - epoki, wsad i współczynnik uczenia się
Aktualna część kursu, "C2 - Podstawowe pojęcia UM - epoki, wsad i współczynnik uczenia się", wyjaśnia kluczowe parametry procesu trenowania modelu Uczenia Maszynowego:- Epoka: To jednokrotne przejście modelu przez wszystkie przykłady ze zbioru uczącego. Zazwyczaj potrzeba wielu epok, aby model dobrze się nauczył. [eduexe-source]16:3[/eduexe-source]
- Wielkość wsadu (Batch size): To liczba przykładów, które model przetwarza jednocześnie w jednej iteracji treningu. Większy wsad wymaga więcej zasobów, ale może skrócić liczbę potrzebnych epok. [eduexe-source]16:5[/eduexe-source]
- Współczynnik uczenia się (Learning rate): Określa wielkość "kroku", o jaki model koryguje swoje wyniki w kierunku oczekiwanych. Zbyt mały wydłuża trening, zbyt duży może sprawić, że model "przepuści" optymalne rozwiązanie. [eduexe-source]16:7[/eduexe-source]
-
-
Aktualna część kursu, "C2 - Podstawowe pojęcia UM - epoki, wsad i współczynnik uczenia się", wyjaśnia kluczowe parametry wpływające na proces trenowania modelu. Najważniejsze rzeczy do zapamiętania to:- Epoka: Jednokrotne przejście modelu przez wszystkie przykłady ze zbioru uczącego. Zazwyczaj potrzeba wielu epok do skutecznej nauki. [16:3]
- Wielkość wsadu (Batch size): Liczba przykładów przetwarzanych jednocześnie w jednej iteracji treningu. Większy wsad może skrócić liczbę potrzebnych epok, ale wymaga więcej zasobów. [16:5]
- Współczynnik uczenia się (Learning rate): Określa "wielkość kroku", o jaki model koryguje swoje wyniki. Zbyt mały wydłuża trening, a zbyt duży może spowodować "przepuszczenie" optymalnego rozwiązania. [16:7]
-
-
Wyobraź sobie, że model próbuje osiągnąć wartość 7, a obecnie ma 6,5. Jeśli współczynnik uczenia się jest bardzo mały (np. 0,001), model będzie potrzebował wielu małych kroków, aby dojść do 7, co wydłuży trening. Jeśli współczynnik jest zbyt duży (np. 1), model może "przeskoczyć" 7 i wylądować na 7,5, oddalając się od celu. [16:7] -
-
Aktualna część kursu, "C2 - Podstawowe pojęcia UM - epoki, wsad i współczynnik uczenia się", wyjaśnia kluczowe parametry procesu trenowania modelu Uczenia Maszynowego:- Epoka: To jednokrotne przejście modelu przez wszystkie przykłady ze zbioru uczącego. Zazwyczaj potrzeba wielu epok, by model dobrze się nauczył. [16:3]
- Wielkość wsadu (Batch size): To liczba przykładów, które model przetwarza jednocześnie w jednej iteracji treningu. Większy wsad wymaga więcej zasobów, ale może skrócić liczbę potrzebnych epok. [16:5]
- Współczynnik uczenia się (Learning rate): Określa wielkość "kroku", o jaki model koryguje swoje wyniki w kierunku oczekiwanych. Zbyt mały wydłuża trening, zbyt duży może sprawić, że model "przepuści" optymalne rozwiązanie. [16:7]
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Dotychczas spędziłeś w kursie około 131 minut. Obecnie znajdujesz się w komponencie "C4 - Podstawowe pojęcia UM - Macierz pomyłek". [18:1]Wykonane:
- Ukończyłeś "Test początkowy" (10 pkt) [5:interactions], "Kwestionariusz początkowy" [4:interactions] oraz przeglądałeś materiały startowe. [1:2]
- Rozwiązałeś poprawnie 2 testy cząstkowe. [9:interactions][13:interactions]
Wymaga pracy:
- Masz nierozwiązane zadania/quizy w modułach A, B i C. W module A jeden quiz został rozwiązany niepoprawnie. [7:interactions]
- Do ukończenia pozostał test cząstkowy z modułu C, cały moduł D ("Metryki") z testem cząstkowym oraz Zadanie końcowe.
Twój obecny wynik w kursie to 20 punktów. Status: NIEKOMPLETNY.