conversation_by_axh
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
-
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Wyobraź sobie, że model uczenia maszynowego ma przewidzieć cenę domu. Jeśli dostarczysz mu dane o wielkości domu, liczbie pokoi i lokalizacji, model (na podstawie wcześniej przeanalizowanych danych o innych domach) oszacuje, ile ten dom może kosztować. Jest to przykład predykcji, czyli przewidywania konkretnej wartości liczbowej. [eduexe-source]7:8[/eduexe-source] -
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu
W aktualnej części kursu "Wprowadzenie do uczenia maszynowego" poznajesz:- Uczenie Maszynowe (UM): algorytmy uczą się z danych, by podejmować decyzje [eduexe-source]7:1[/eduexe-source].
- Elementy UM: dane, model, algorytm, funkcja straty, optymalizacja [eduexe-source]7:1[/eduexe-source].
- Podział UM: nadzorowane (z etykietami), nienadzorowane (szuka wzorców), przez wzmacnianie (nagrody/kary) [eduexe-source]7:6[/eduexe-source].
- Problemy UM: predykcja (przewidywanie wartości), klasyfikacja (przypisywanie do kategorii) [eduexe-source]7:8[/eduexe-source].
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
-
Podsumuj aktualną część kursu i wskaż najważniejsze rzeczy, które powinienem/powinnam zapamiętać.
Aktualna część kursu wprowadza do Uczenia Maszynowego (UM): algorytmy uczące się z danych, jego elementy (dane, model, algorytm, funkcja straty, optymalizacja), podział (nadzorowane, nienadzorowane, wzmacnianie) i problemy (predykcja, klasyfikacja). Zapamiętaj też pojęcia zbioru uczącego i testowego, epoki, wsadu, współczynnika uczenia, funkcji straty, przeuczenia, niedouczenia oraz macierzy pomyłek. [eduexe-source]7:1[/eduexe-source][eduexe-source]7:6[/eduexe-source][eduexe-source]7:8[/eduexe-source][eduexe-source]20:1[/eduexe-source] -
-
Wyobraź sobie, że uczysz model rozróżniać kanarki od wróbli. Pokazujesz mu wiele zdjęć z etykietami ("kanarek", "wróbel") – to jest zbiór uczący, na którym model się uczy. Następnie, aby sprawdzić, czy model naprawdę się nauczył, a nie tylko zapamiętał, podajesz mu nowe zdjęcia tych ptaków, których nigdy wcześniej nie widział – to jest zbiór testowy. Jeśli model poprawnie klasyfikuje te nowe zdjęcia, oznacza to, że dobrze uogólnia wiedzę. [eduexe-source]15:3[/eduexe-source] -
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Twoje postępy w kursie:
Wykonano: Odwiedziłeś komponent "Start" [eduexe-source]1:2[/eduexe-source] i zapoznałeś się z materiałami, wypełniłeś "Kwestionariusz początkowy" [eduexe-source]4:1[/eduexe-source], ukończyłeś "Test początkowy" [eduexe-source]6:1[/eduexe-source] (10/10 punktów) oraz test cząstkowy "AT - Wprowadzenie do UM - Test" [eduexe-source]9:1[/eduexe-source]. Rozpocząłeś moduły "A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego" [eduexe-source]7:2[/eduexe-source] i "A2 - Wprowadzenie do Google Teachable Machine" [eduexe-source]8:7[/eduexe-source], wykonując po jednym zadaniu. Obecnie znajdujesz się w module "B1 - Dane w procesie uczenia" [eduexe-source]11:7[/eduexe-source], gdzie rozpocząłeś rozwiązywanie zadań.Do wykonania: Dokończenie modułu "B1 - Dane w procesie uczenia" oraz pozostałych części modułów "A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego" i "A2 - Wprowadzenie do Google Teachable Machine". Do przerobienia pozostały moduły: "A3 - Wprowadzenie do UM - dodatkowy przykład", "B2 - Istotność danych w UM - naprawa modelu", "BT - Dane w procesie uczenia - Test", "B3 - Dane w UM - dodatkowe przykłady", wszystkie moduły z sekcji "Podstawowe pojęcia UM" i "Metryki", "Kwestionariusz końcowy" oraz "Zadanie końcowe".
Do tej pory spędziłeś w kursie około 15 minut. Cały kurs został zaprojektowany na około 120 minut nauki, więc pozostało Ci do zrealizowania około 105 minut.