conversation_by_axh
-
Jakie konkretnie pytania się pojawią?
-
Jakie konkretnie pytania się pojawią?
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Brak informacji w dostarczonym źródle. -
No nie bądź taki, na pewno możesz wygenerować dla mnie przykładowe pytanie, jakie może pojawić się w teście początkowym
-
No nie bądź taki, na pewno możesz wygenerować dla mnie przykładowe pytanie, jakie może pojawić się w teście początkowym
Brak informacji w dostarczonym źródle. -
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu
-
Wyjaśnij mi najważniejsze pojęcia z aktualnej części kursu prostym językiem. Odwołuj się do materiałów kursu
Uczenie Maszynowe (UM) to obszar Sztucznej Inteligencji, gdzie algorytmy uczą się z danych, aby podejmować decyzje bez bycia wprost zaprogramowanym. [eduexe-source]7:1[/eduexe-source]Dzieli się na:
- Uczenie nadzorowane: Model uczy się na danych z gotowymi odpowiedziami (etykietami).
- Uczenie nienadzorowane: Model sam znajduje wzorce w danych, bez znanych odpowiedzi.
- Uczenie przez wzmacnianie: Model uczy się poprzez interakcje ze środowiskiem i system kar/nagród. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]
Główne problemy UM to predykcja (przewidywanie konkretnych wartości) i klasyfikacja (przypisywanie do jednej z klas). [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
-
Dlaczego piszesz o materiale z A1 - przecież jestem dopiero w kwestionariuszu!
-
Dlaczego piszesz o materiale z A1 - przecież jestem dopiero w kwestionariuszu!
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Przepraszam za nieporozumienie. Kwestionariusz początkowy [eduexe-source]4:null[/eduexe-source] ma na celu zebranie informacji o Twojej wiedzy, a nie wprowadzenie nowych pojęć. Poprzednio odniosłem się do kluczowych pojęć z modułu "Wprowadzenie do uczenia maszynowego" [eduexe-source]7:1[/eduexe-source], ponieważ są to podstawy całego kursu, które zazwyczaj omawia się na początku nauki. -
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
-
Podaj krótki przykład, który pomoże mi lepiej zrozumieć aktualny temat kursu.
Jeśli uczysz komputer odróżniać psy od kotów, podając mu zdjęcia z etykietami ("pies", "kot"), to jest to uczenie nadzorowane. Model uczy się na tych danych, a potem może sklasyfikować nowe zdjęcia. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source][eduexe-source]7:8[/eduexe-source] -
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
-
Podsumuj moje dotychczasowe postępy w kursie. Wskaż, co zostało wykonane, a co jeszcze wymaga pracy.
Twoje postępy w kursie:Wykonano:
- Odwiedziłeś komponent "Start" [eduexe-source]1:0[/eduexe-source] i zapoznałeś się z materiałami do kursu [eduexe-source]1:2[/eduexe-source].
- Wypełniłeś "Kwestionariusz początkowy" [eduexe-source]4:0[/eduexe-source].
- Ukończyłeś "Test początkowy" [eduexe-source]6:0[/eduexe-source].
- Rozpocząłeś moduł "A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego" [eduexe-source]7:0[/eduexe-source] i wykonałeś jedno zadanie "Sprawdź się!" [eduexe-source]7:2[/eduexe-source].
Do wykonania:
Pozostała część modułu "A1 - Wprowadzenie do uczenia maszynowego" [eduexe-source]7:0[/eduexe-source] (w tym ćwiczenia z Google Teachable Machine [eduexe-source]8:0[/eduexe-source] i test [eduexe-source]9:0[/eduexe-source]), a także moduły:- "Dane w procesie uczenia" [eduexe-source]11:0[/eduexe-source]
- "Podstawowe pojęcia UM" [eduexe-source]15:0[/eduexe-source]
- "Metryki" [eduexe-source]21:0[/eduexe-source]
- "Kwestionariusz końcowy" [eduexe-source]27:0[/eduexe-source] i "Zadanie końcowe" [eduexe-source]36:0[/eduexe-source].
Do tej pory spędziłeś w kursie około 8 minut. Cały kurs został zaprojektowany na około 120 minut nauki [eduexe-source]1:1[/eduexe-source], więc pozostało Ci do zrealizowania około 112 minut.
-
Jak poszło mi w teście początkowym?
-
Jak poszło mi w teście początkowym?
W teście początkowym poszło Ci bardzo dobrze! Odpowiedziałeś poprawnie na wszystkie pytania i zdobyłeś maksymalną liczbę punktów, czyli 10/10. [eduexe-source]1:1[/eduexe-source] -
Na które pytanie odpowiedziałem najlepiej?
-
Na które pytanie odpowiedziałem najlepiej?
Wszystkie pytania w teście początkowym zostały przez Ciebie rozwiązane poprawnie, co oznacza, że odpowiedziałeś na nie równie dobrze. -
Podaj proszę jedno z nich
-
Podaj proszę jedno z nich
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Jedno z pytań w teście początkowym brzmiało: "Które z poniższych technik mogą być używane do oceny jakości modelu uczenia maszynowego?". Poprawne odpowiedzi to "Współczynnik determinacji (R²)" oraz "Krzywa ROC (Receiver Operating Characteristic)". [eduexe-source]21:1[/eduexe-source] -
-
W aktualnej części kursu, oprócz definicji, typów i problemów Uczenia Maszynowego, ważne są także jego główne elementy [eduexe-source]7:1[/eduexe-source]:- Dane: to duże zbiory informacji, które służą do trenowania i testowania modelu.
- Model: to matematyczna reprezentacja problemu, która uczy się na podstawie dostarczonych danych.
- Algorytm: to zestaw reguł i procedur, według których model się uczy.
- Funkcja straty: to funkcja, która ocenia, jak dobrze działa model – im niższa jej wartość, tym lepszy model.
- Optymalizacja: to proces dopasowywania parametrów modelu w celu zminimalizowania funkcji straty.