conversation_by_tcr
-
jakie są moje postępy?
-
jakie są moje postępy?
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Spędziłaś w kursie około 18 minut. Ukończyłaś moduł "Wprowadzenie do Uczenia Maszynowego" i rozpoczęłaś kolejny, dotyczący danych. Twój dotychczasowy wynik to 8 punktów. Kurs nie jest jeszcze ukończony.Analiza Twoich odpowiedzi wskazuje na trudności w teście początkowym oraz w niektórych zadaniach z pierwszego modułu, zwłaszcza w odróżnianiu klasyfikacji od predykcji [eduexe-source]7:9[/eduexe-source] oraz w ćwiczeniach praktycznych w Google Teachable Machine.
-
Nie podoba mi się ten kurs
-
Nie podoba mi się ten kurs
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Przykro mi to słyszeć. Chciałbym Ci pomóc. Czy możesz powiedzieć, co konkretnie Ci się nie podoba? Może to kwestia trudności materiału, formy przekazu lub czegoś innego? Twoja opinia jest ważna i być może uda mi się coś doradzić lub wyjaśnić, aby nauka stała się dla Ciebie przyjemniejsza. -
nie ogarniam tego materiału
-
nie ogarniam tego materiału
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Rozumiem, że materiał może na początku wydawać się trudny. Nie martw się, to normalne. Spróbujmy podejść do tego inaczej. Zamiast powtarzać cały moduł, skupmy się na jednym, małym zagadnieniu, żeby złapać grunt pod nogami.Czy chcesz, żebym jeszcze raz, prostymi słowami, wyjaśnił Ci różnicę między klasyfikacją a predykcją? To jedno z kluczowych pojęć, a jego zrozumienie bardzo ułatwia dalszą naukę. [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]
-
tłumacz
-
tłumacz
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Jasne. Wyobraź sobie, że:Klasyfikacja to przypisywanie do grup, np. decydowanie, czy na zdjęciu jest pies, czy kot. Odpowiada na pytanie "co to jest?".
Predykcja to przewidywanie konkretnej liczby, np. jaka będzie cena mieszkania. Odpowiada na pytanie "ile?".
Krótko mówiąc: klasyfikacja to "która kategoria?", a predykcja to "jaka wartość?".
[eduexe-source]7:8[/eduexe-source] -
dziękuję teraz lepiej rozumiem
-
dziękuję teraz lepiej rozumiem
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Bardzo się cieszę, że udało mi się to wyjaśnić. Zrozumienie tej podstawowej różnicy jest kluczowe. Kiedy opanujesz fundamenty, reszta materiału stanie się znacznie prostsza. Gdyby pojawiły się kolejne pytania, jestem do dyspozycji.
[eduexe-source]7:8[/eduexe-source]