conversation_by_e6o
-
podział na zbiór treningowy i testowy
-
podział na zbiór treningowy i testowy
Podział danych na zbiór treningowy i testowy jest ważnym krokiem w procesie uczenia maszynowego. Zbiór treningowy (ang. train set) zawiera przykłady, na których model się uczy, znając z góry prawidłową klasyfikację. Zbiór testowy (ang. test set) to zbiór przykładów, których model nie wykorzystał w procesie uczenia się, wykorzystywany do przetestowania modelu.
W naszym przypadku, zbiór treningowy będzie zawierał zdjęcia kanarków podpisanych jako kanarki oraz zdjęcia wróbli podpisanych jako wróble. Zbiór testowy będzie zawierał niepodpisane zdjęcia ptaków z obydwu kategorii. Model konfrontowany jest z przykładami z tego zbioru, aby ocenić, jak dobrze się on nauczył i na ile jest skuteczny w klasyfikowaniu nowych danych.
-
a walidacyjny?
-
a walidacyjny?
W kontekście dostępnym, zbiór walidacyjny (validation set) nie jest bezpośrednio wspomniany. Jednak w opisie konsekwencji przetrenowania modelu, mowa jest o słabej wydajności na zbiorze walidacyjnym. Można więc wnioskować, że zbiór walidacyjny jest używany do oceny jakości modelu, ale bezszczegółowe informacje o jego roli w procesie uczenia maszynowego nie są dostępne.
-
kjdfasbnksjfas
-
kjdfasbnksjfas
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie w kontekście dostępnym.
-
a ty działasz?
-
a ty działasz?
Odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta: nie działam. Jestem asystentem edukacyjnym w kursie e-learningowym na temat uczenia głębokiego i sztucznej inteligencji.
-
Jaka dzisiaj pogoda?
-
Jaka dzisiaj pogoda?
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie ma w kontekście żadnych informacji o pogodzie. Kontekst dotyczy głównie głębokiego uczenia, danych, diagnozy medycznej i automatycznie sterowanych pojazdów.