conversation_by_s1r
-
Topic created
-
Na podstawie moich błędnych, częściowo poprawnych lub pominiętych odpowiedzi wskaż, co powinienem/powinnam powtórzyć. Wyjaśnij to krok po kroku, ale nie podawaj gotowych odpowiedzi do zadań.
-
Na podstawie moich błędnych, częściowo poprawnych lub pominiętych odpowiedzi wskaż, co powinienem/powinnam powtórzyć. Wyjaśnij to krok po kroku, ale nie podawaj gotowych odpowiedzi do zadań.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Analizując Twoje odpowiedzi, sugeruję powtórzyć następujące zagadnienia:-
Podstawowe definicje: W module „Wprowadzenie do Uczenia Maszynowego” warto wrócić do slajdów wyjaśniających różnice między uczeniem nadzorowanym i nienadzorowanym oraz między klasyfikacją a predykcją. Zwróć też uwagę na relację między Sztuczną Inteligencją a Uczeniem Maszynowym.
-
Rola danych: Pominąłeś/pominęłaś pytanie o rolę danych. Powtórz, do czego służą zbiory treningowe, walidacyjne i testowe w procesie tworzenia modelu.
-
-
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2-3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.
-
Na podstawie aktualnej części kursu i moich postępów zadaj mi 2-3 krótkie pytania kontrolne. Nie podawaj od razu odpowiedzi; najpierw sprawdź moje rozumienie.
[eduexe-intent]student_progress[/eduexe-intent]
Jasne, oto 3 pytania kontrolne oparte na materiale, z którym miałeś/miałaś problemy:- Jaka jest relacja między Sztuczną Inteligencją a Uczeniem Maszynowym? Które z tych pojęć jest szersze?
- Chcemy nauczyć model odróżniania maili spamowych od zwykłych, dostarczając mu tysiące przykładów oznaczonych jako „spam” lub „nie-spam”. Z jakim rodzajem uczenia mamy tu do czynienia?
- Przewidywanie jutrzejszej temperatury na podstawie danych historycznych to zadanie klasyfikacji czy predykcji?
Czekam na Twoje odpowiedzi.
-
szersze jest sztuczna inteligencja
-
szersze jest sztuczna inteligencja
[eduexe-intent]course_content[/eduexe-intent]
Zgadza się! Sztuczna Inteligencja to szersze pojęcie, a Uczenie Maszynowe jest jednym z jej obszarów.Jakie są Twoje odpowiedzi na pozostałe dwa pytania?
- Chcemy nauczyć model odróżniania maili spamowych od zwykłych, dostarczając mu tysiące przykładów oznaczonych jako „spam” lub „nie-spam”. Z jakim rodzajem uczenia mamy tu do czynienia?
- Przewidywanie jutrzejszej temperatury na podstawie danych historycznych to zadanie klasyfikacji czy predykcji?
[eduexe-source]7:1[/eduexe-source]
-
klasyfikator i predykcja
-
klasyfikator i predykcja
[eduexe-intent]other[/eduexe-intent]
Prawie idealnie! Twoja druga odpowiedź jest poprawna – przewidywanie temperatury to zadanie predykcji, ponieważ celem jest oszacowanie konkretnej wartości liczbowej. [eduexe-source]7:8[/eduexe-source]W przypadku filtrowania spamu, zadanie to faktycznie klasyfikacja (więc używa się klasyfikatora), ale pytanie dotyczyło rodzaju uczenia. Ponieważ model uczy się na oznaczonych danych („spam”/„nie-spam”), jest to uczenie nadzorowane. [eduexe-source]7:6[/eduexe-source]