conversation_by_bdm
-
Czy jeśli rana nie jest głęboka to mogę nie konsultować się z lekarzem?
-
Czy jeśli rana nie jest głęboka to mogę nie konsultować się z lekarzem?
Nie zawsze. Nawet jeśli rana nie jest głęboka, skonsultuj się z lekarzem, jeśli jest kłuta, zabrudzona, zakażona lub jeśli dostrzegasz objawy takie jak gorączka, ból, obrzęk, swędzenie, pieczenie, wysypka. [eduexe-source]5:1[/eduexe-source][eduexe-source]5:2[/eduexe-source] Jeśli rana jest płytka i niekrwawiąca, możesz nosić paski od 5 do 7 dni. [eduexe-source]11:1[/eduexe-source]
-
A jeśli rana powstała w wyniku oparzenia to mogę zastosować ten plaster?
-
A jeśli rana powstała w wyniku oparzenia to mogę zastosować ten plaster?
Brak informacji w dostarczonym źródle.
-
Rana jest płytka ale zabrudzona, co mam zrobić?
-
Rana jest płytka ale zabrudzona, co mam zrobić?
Nawet jeśli rana jest płytka, ale zabrudzona, skonsultuj się z lekarzem. [eduexe-source]5:1[/eduexe-source]
-
Czy jeśli odkażę ranę, to mogę zastosować plaster?
-
Czy jeśli odkażę ranę, to mogę zastosować plaster?
Nawet jeśli odkażesz ranę, to w przypadku, gdy jest ona zabrudzona, powinieneś skonsultować się z lekarzem. [eduexe-source]5:1[/eduexe-source]
-
Mam problem z założeniem plastra
-
Mam problem z założeniem plastra
Aby założyć plaster STRIPS, zbliż do siebie oba brzegi rany i umieść pierwszy pasek na środku, prostopadle do rany. Pamiętaj, aby nie naprężać skóry ani paska podczas przyklejania. Zastosuj kilka pasków w odstępach dwóch trzech centymetrów od siebie. [eduexe-source]10:1[/eduexe-source]
-
Plaster nie chce się przykleić. Co mam zrobić?
-
Plaster nie chce się przykleić. Co mam zrobić?
Upewnij się, że miejsce w promieniu około 5cm od brzegów rany jest czyste, pozbawione włosów i przemyte środkiem dezynfekującym, a następnie pozwól mu całkowicie wyschnąć przed przyklejeniem plastra. [eduexe-source]8:1[/eduexe-source]
-
Gdzie mogę zakupić takie plastry?
-
Gdzie mogę zakupić takie plastry?
-
Kto produkuje plastry strips?
-
Kto produkuje plastry strips?
-
Czy plaster strips jest lepszy niż opatrunek z bandażu?
-
Czy plaster strips jest lepszy niż opatrunek z bandażu?
-
Co mam zrobić gdy rana krwawi?
-
Co mam zrobić gdy rana krwawi?
Jeśli rana krwawi, plastry STRIPS mogą być nieodpowiednie, ponieważ są przeznaczone do ran płytkich i niekrwawiących [eduexe-source]11:1[/eduexe-source]. Jeżeli rana jest głęboka, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem [eduexe-source]10:1[/eduexe-source].