conversation_by_7ui
-
kiedy powinienem skontaktować się z lekarzem?
Skonsultuj się z lekarzem, jeśli rana jest kłuta, zabrudzona lub zakażona. Zwróć się do lekarza, jeśli rana jest głęboka.
-
Do czego służą plastry omawiane w kursie?
-
Do czego służą plastry omawiane w kursie?
Plastry służą do zaklejenia rany. Należy umieścić pierwszy pasek na środku, prostopadle do rany, nie naprężając skóry. Jeżeli rana jest płytka i niekrwawiąca, paski można nosić 5-7 dni.
-
Do jakich ran?
-
Do jakich ran?
Plastry służą do zaklejenia ran. Jeżeli rana jest płytka i niekrwawiąca, paski można nosić 5-7 dni. Jeżeli rana jest głęboka, należy skontaktować się z lekarzem.
-
Zauważyłem wysypkę, co mam zrobić?
-
Zauważyłem wysypkę, co mam zrobić?
Sprawdź, czy nie masz objawów takich jak: gorączka, ból, obrzęk, swędzenie, pieczenie. Jeżeli tak, skonsultuj się z lekarzem.
-
Zauważyłem trądzik, co mam zrobić
-
Zauważyłem trądzik, co mam zrobić
Brak informacji w dostarczonym źródle.
-
Czy omawiany plaster nadaje się na oparzenia?
-
Czy omawiany plaster nadaje się na oparzenia?
-
Ile kosztuje taki plaster?
-
Ile kosztuje taki plaster?
-
Gdzie mogę kupić taki plaster?
-
Gdzie mogę kupić taki plaster?
-
Jak mam zdezynfekować ranę?
-
Jak mam zdezynfekować ranę?
Oczyść miejsce w promieniu około 5cm od brzegów rany, usuń włosy i przemyj środkiem dezynfekującym. Pozwól na wyschnięcie. [eduexe-source]8:1[/eduexe-source]
-
kiedy mam zwrócić się do lekarza?
-
kiedy mam zwrócić się do lekarza?
Skonsultuj się z lekarzem, jeżeli rana jest kłuta, zabrudzona lub zakażona [eduexe-source]5:1[/eduexe-source]. Należy również zwrócić się do lekarza, jeśli rana jest głęboka [eduexe-source]10:1[/eduexe-source] lub dostrzegasz objawy takie jak gorączka, ból, obrzęk, swędzenie, pieczenie, wysypka [eduexe-source]5:2[/eduexe-source].