conversation_by_2gp
-
s474011
-
s474011
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie zawiera ono żadnej informacji związanej z tematyką kursu. Czy mogę pomóc w jakikolwiek inny sposób?
-
Przypomnij mi najważniejsze wzory z działu metryk?
-
Przypomnij mi najważniejsze wzory z działu metryk?
Najważniejsze wzory z działu metryk to:
- Dokładność (accuracy) - miara ogólnej poprawności modelu, ale może być niewiarygodna w przypadku dużych różnic liczebności między klasami.
- Precyzja (precision) - najważniejsza metryka, gdy głównym celem modelu jest ograniczenie liczby przypadków fałszywie pozytywnych.
- Czułość (recall) - najważniejsza metryka, gdy głównym celem modelu jest wykrycie jak największej liczby przykładów z jednej klasy.
- F-score - uniwersalna metryka, która łączy precyzję i czułość, umożliwiając porównanie modeli.
Te metryki są obliczane na podstawie macierzy pomyłek i pozwalają ocenić jakość modelu.
-
A jak je obliczyć?
-
A jak je obliczyć?
Aby obliczyć F-score, najpierw musimy obliczyć precyzję modelu oraz jego czułość. Następnie podstawiamy obie wartości do wzoru i obliczamy F-score.
Precyzja (precision) jest stosunkiem poprawnie sklasyfikowanych diagnoz pozytywnych do liczby wszystkich przypadków testowych sklasyfikowanych przez model jako pozytywne.
F-score obliczamy jako średnią harmoniczną precyzji (precision) i czułości (recall).
-
Co to jest średnia harmoniczna?
-
Co to jest średnia harmoniczna?
Oto odpowiedź na pytanie kursanta:
Średnia harmoniczna to rodzaj średniej, jedna ze średnich pitagorejskich. Jest to najbardziej odpowiednia średnia dla stosunków i wskaźników, takich jak prędkości, i zwykle używana jest tylko dla argumentów dodatnich. Średnia harmoniczna to odwrotność średniej arytmetycznej odwrotności liczb, to znaczy uogólniona średnia f z f(x) = 1/x.
Średnia harmoniczna jest zawsze najmniejsza z trzech średnich pitagorejskich, podczas gdy średnia arytmetyczna jest zawsze największa z nich, a średnia geometryczna znajduje się zawsze pomiędzy nimi.
-
Policz proszę podane przez ciebie średnie na przykładach
-
Policz proszę podane przez ciebie średnie na przykładach
Średnia harmoniczna to rodzaj średniej, jedna ze średnich pitagorejskich. Jest to najbardziej odpowiednia średnia dla stosunków i wskaźników, takich jak prędkości, i zwykle używana jest tylko dla argumentów dodatnich. Średnia harmoniczna to odwrotność średniej arytmetycznej odwrotności liczb, to znaczy uogólniona średnia f z f(x) = 1/x.
Średnia harmoniczna jest zawsze najmniejsza z trzech średnich pitagorejskich, podczas gdy średnia arytmetyczna jest zawsze największa z nich, a średnia geometryczna znajduje się zawsze pomiędzy nimi.
Średnia arytmetyczna to odwrotność średniej arytmetycznej odwrotności liczb, to znaczy uogólniona średnia f z f(x) = 1/x.
Średnia geometryczna to średnia arytmetyczna odwrotności liczb, to znaczy uogólniona średnia f z f(x) = 1/x.